9. syyskuuta 2010

Suomalaisten onneksi - kyllä!

Tehdään yksi juttu heti selväksi. Minä en ole rasisti. Vaikka en ole rasisti, minulla on silti ennakkoluuloja tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Kenellä ei olisi? Se ei kuitenkaan tee kenestäkään, eli ei myöskään minusta, rasistia.

Otetaan esimerkiksi romanit. Nähdessäni romaninaisen mietin, mitä hän kantaa hameensa alla; läjäpäin varastettua tavaraa? Lähes kaikki kokemukseni romaneista ovat negatiivisia. Kaikki jutut, jotka olen romaneista kuullut ovat liittyneet jollainlailla varastamiseen. Huom. lähes kaikki kokemuseni... olen tavannut yhden romanin, jonka huomasin, ennakkoluuloistani huolimatta, olevan kunnon ihminen, jopa hauska ja miellyttävä. Tiedän siis, että romanit voivat olla aivan niin kuin "mekin". Silti, kohdatessani romanin, mieleeni juolahtaa kaikenlaista negatiivista. Ja silti en edelleenkään tunne itseäni rasistiksi.

On mielestäni eri asia olla rasisti kuin ihminen, jolla on ennakkoluuloja. Aivan kuten aiemmin jo mainitsinkin, jokaisella ihmisellä on ennakkoluuloja toisista ihmisistä, oli kyse sitten ihmisrodusta tai ihan vaan siitä, miltä ihminen sattuu näyttämään. Tämä ei kuitenkaan ole vielä mikään syy olla rasisti. Rasisti on se, joka tekee asialleen jotain; se joka vaanii pimeillä kujilla maahanmuuttajia ja mahdollisuuden tullen hakkaa nämä sairaalakuntoon, ihan vain siksi, kun henkilö on maahanmuuttaja.

Tämä nyt oikeastaan meni jo ohi aiheen. Aiheena on eräs tänään lukemani Iltasanomien juttu, joka sai veren taas kiehumaan suonissani. Iltasanomien nettisivuilta en kyseistä artikkelia löytänyt, mutta Länsi-Uusimaan sivuilta löysin aihetta koskevan tekstin.

Uutisessa kerrotaan Lohjan kaupungin keksineen itselleen uuden markkinasloganin, joka kuuluu "Lohja - suomalaisten onneksi". Sanasta 'suomalaisten' oli sitten ilmeisimmin syntynyt suuri kohu ja koko slogan oli leimattu rasistiseksi.

Mitä kettua siis?! Miksi suomalainen kaupunki ei voisi mainostaa itseään suomalaisille? Lohja ainakin viime muistikuvien mukaan on kuin onkin Suomen maaperällä? Okei, olisi toki diplomaattista, jos slogan kuuluisi "Lohja - kaikkien onneksi", mutta se, että tästäkin piti tehdä rasistinen juttu, menee ainakin meikäläisellä yli hilseen!

Sanoisin, että nämä rasismin kitkemishommat ovat nykyään menneet vähän liiallisuuksiin. Kuka muistaa vielä Agatha Christien Kymmenen pientä neekeripoikaa? No, minä ainakin lainasin kirjastosta viimeksi kirjan nimeltä Eikä yksikään pelastunut. Tai miten kävi aikojemme legendan Lakupekan?

Olenko mä ainut, joka kokee näiden "rasististen" kirjojen ja lakritsipötköjen ja kaupunkien sloganien olevan "rasistisia" vain, jos niistä jotain rasistista yrittää löytää? Kuka näistä edes viitsii valittaa?

Melkein Lohjan kaupunginjohtajaa lainaten: miksi sanan 'suomalainen' pitäisi olla kielletty omassa maassaan? Vaikka Suomessa on maahanmuuttajia eri puolilta palloa ja vaikka kenelläkään ei olisi mitään heitä vastaan, niin miksi sitä pitäisi hehkuttaa esimerkiksi juuri tämmöisessä asiassa?

Eikö Suomi ja Lohja kuitenkin ole etupäässä suomalaisille?

Itse en voi sietää rasisteja, joka kai tekee minustakin sitten edes pikkuisen rasistin, mutta vihani heitän ihmisten niskaan vasta sitten, kun rasismi on ihan oikeasti julkeaa ja siihen liittyy syrjintää ja kaikenlainen väkivaltaa.

Olen puhunut. Kiitos.

1 kommentti:

  1. No täähän on koko homma mennyt nykyään jo ihan jeesusteluksi. Vastahan ne järjestysmiehet ja lakimiehetkin vaihdettiin järjestys- ja lakihenkilöiksi.

    Musta vaan jotenkin tuntuu, että jos näitä asioita ajavat ihmiset keskittyisivät ihan muihin asioihin, maailmassa ois paljon enemmän onnea ja parempi elää.

    VastaaPoista

Sana vapaa!