Pistoolisankarit

Mä olen nykyään aika innostunut seuraamaan uutisia. Etenkin Seitsemän uutiset MTV3:lla on jo lähes pakko nähdä. Onneksi televisiosta tulee miljoonat muutkin uutiset, jos seiskauutiset sattuu jäämään väliin, mutta uutisten katsominen ennen Salattujen Elämien alkua saa ajan kulumaan mukavasti. Ja tietysti ajankohtaiset asiat kiinnostavat, vaikka osa uutisista, etenkin poliitiikkaan liittyvät, saattavat mennä yli hilseen ja tajunnan. Eilenkin siirryin välittömästi makuuhuoneesta olkkariin, kun kuulin uutisten tunnusmusiikin pärähtävän käyntiin. Sillä hetkellähän minä en voinut tietää, että tälläkin kertaa mukaan mahtuisi uutisia, jotka saisivat sappinesteen kiehumaan korvista ulos.

mtv3.fi
Uutisissa kerrottiin tästä uudistetusta aselaista, joka velvoittaa lääkäreitä ilmoittamaan poliisille, jos potilas on selvästi väärä ihminen kantamaan asetta. No, ihan hyvältä kuulostaa vai mitä? Mieleeni muistui tästä heti Iltalehden nettisivuilta tämä sama uutinen, jonka yhteyteen oli liitetty sellainen Iltalehdelle tyypillinen mielipidekysely, kyllä-ei -vastausvaihtoehdoilla. Kysymys kuului jotakuinkin näin, onko uusi aselaki hyvä, vähän hienommin muotoiltuna tosin. Vielä eilen suurin osa vastanneista, reilusti yli 50%, oli sitä mieltä että ei. Siis wtf?! Miten niin ei? Tänään lukemat olivat jo tasoittuneet.

Miksi tavallisella, normaalilla ihmisellä olisi jotain tätä lakia vastaan? Eikö tämä kitke kaduilta pois ainakin ne, ketkä oikeasti heiluvat kaduilla pyssyineen ja ampuvat toisia? Okei, ilman aseenkantolupaa saattaa jäädä myös ne normaalit, jotka vilpittömästi haluaisivat vain metsästää tai muuten harrastaa ammuntaa. Mutta  jos lääkäri katsoo, että ihminen on mieleltään liian vinksallaan kantaakseen asetta, niin eiköhän suurin osa näistä lausunnoista ole kuitenkin totuudenmukaisia! Eiköhän normaalilla, tavallisella tallaajalla ole edelleen  siis mahdollisuus saada lupa kantaa asetta, kun on normaali ja mieleltään tasapainoinen.
(EDIT: Tarkoitan tällä, että luotan melko paljon lääkärien arviointikykyyn)

Toisaalta, lääkäreille sysätään aika kovaa vastuuta tässä ja suurin osa myös niistä oikeasti harrastuskäyttöön asetta haluavista voivat joutua tälle estolistalle, kun lääkärit eivät halua ottaa riskiä. Kukapa haluaisi murhan "omalle kontolleen"? Sillä kyllähän se tiedetään, miten hyvin jotkut mielenterveysongelmaiset osaavat näytellä "normaalia" ja saada tästä laista huolimatta aseen käyttöönsä ja ampua vaikka pari koulukaveria.
(EDIT: 'mielenterveysasiakkaat' vaihdettu termiin 'mielenterveysongelmaiset') 

Eli ovatko nämä kaikki, jotka Iltalehden sivuilla ovat vastanneet 'ei' , olleet siis kaikki lääkäreitä ja niitä, joilla on mielenterveysongelmia ja haluaisivat harrastaa ammuntaa tai käydä metsällä? Itse en harrasta ammuntaa tai metsästystä, mutta vaikka harrastaisinkin, niin ei tämä laki minua milläänlailla huolettaisi. Jos lääkäri toteaisi, että mä olen epäpätevä ihminen omistamaan aseen, mä toki haluaisin tietää miksi ja huolestuisin tässä kohtaa jo itsekin.

(EDIT: Jutun pointti on siis se, että miksi kukaan normaali ihminen olisi tästä laista huolissaan. Jos joku metsästäjä pelkää seuraavan kerran lääkäriin mennessään saavansa ehdottoman aseenkantokiellon, niin on minun mielestä syytä miettiä tarkkaan, mistä se voisi johtua...)

Kommentit

 1. Onpas mennyt tällainen uutinen ihan ohi. Mielenterveysasiakkaat tässä yhteydessä kuulostaa hippasen ehkä yleistävältä sanalta, termiltä.. Sanottiinko siinä uutisessa, että nimenomaan mielenterveysasiakkaalla ei sitten olisi mahdollisuutta saada asetta edes harrastustarkoitukseen, vai miten?

  VastaaPoista
 2. Siis ei siinä niin sanottu enkä tarkottanut tossa KAIKKIA mielenterveysasiakkaita. Ainoastaan niitä, joilla voi olla taipumusta manipulointiin, jonka taustalla voi olla vaikka sairas mielikuvitus eli toisin sanoen jonkin sortin mielenterveydellinen ongelma.

  Mut pääpointti oli se, että mun mielestä "normaaleilla" ihmisillä ei pitäs olla mitään ongelmaa tän lain kanssa ja mä mietin, että ketkä tämmöstä lakia vastaan on ja miksi. Etenkään vielä, kun lakia ei olla ehditty toteuttaa yhtään eikä tiedetä, miten rajusti lääkärit sitten niitä lupia antaa.

  VastaaPoista
 3. Jepujee, mut hyvä kirjotus :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mesoamerican Barrier Reef: kuka snorklaa ja kuka saa paniikkikohtauksen

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Polttarit 14.6.

Ei häitä ilman (turkooseja) kukkia

Ehkä maailman paras perunavelli porkkanalla ja sipulilla!