Ensimmäinen ekaa

Nyt on sitten uusi vuosi ja uudet kujeet. Pitkästä aikaa moneen vuoteen tunnen oloni tammikuun ensimmäisenä päivänä hyvin levänneeksi enkä lainkaan sille, että olisin koko edellisillan juopotellut. Johtunee ehkä siitä, etten tosiaan nauttinut kuin muutaman Ruotsin laivalta raahaamani Koskenkorvajuoman (liekö tuo nyt sitten siideriä vai mitä?). Olen aika ylpeä itsestäni. Tästä tulikin mieleeni...

Mistäköhän johtuu, että ainakin meillä täällä Suomessa tällaiset juhlapäivät kuten uuden vuoden aatto, vappu tai juhannus kuuluu viettää kännissä örveltäen? Eilen illalla selaillessani legendaarista hevostalli.netin foorumia tulin aika surulliseksi, kun tajusin miten moni nuori itki keskusteluissa sitä, että joutuu olemaan kotona eikä pääsee ryyppäämään tai örveltämään kavereiden kanssa. Okei, tokihan olisi mukavaa olla niiden kavereiden kanssa, mutta pääpointtina kaikessa tuntui olevan juuri se, ettei nuori päässyt vetämään räkäkännejä. Ihan vain siksi kun on uusi vuosikymmen vaihtumassa. Valitettiin, ettei ole ollenkaan hauskaa ilman viinaa. Onhan toki melko suomalaista sanoa, että hauskaa ei voi olla ilman viinaa, mutta silti. Onko se sitten hauskaa könytä kaduilla tajuamatta mistään mitään. Etenkin, kun ottaa huomioon suomalaisten nuorten tyyli juoda alkoholia. Muistan kyllä itsekin sen kultaisen nuoruuden, kun se kaikki oli vain niin siistiä. Nyt jälkeenpäin, kymmenisen vuotta myöhemmin mä en voi kuin sääliä niitä 15-kesäisiä, jotka sekoilevat ympäri kaupunkia ympäripäissään.

Itselle tämä oli tosiaan moneen vuoteen ensimmäinen uusivuosi selvinpäin eikä se tuntunut yhtään hassumalta. Mistä ihan oikeasti tulee nämä suomalaiset "perinteet" olla aina kännissä, kun on jokin yleinen juhlapäivä? Onko tässäkin kyse vain siitä yhteisön paineesta? Kun muutkin niin kyllähän minäkin? En mä nyt väitä, että tuleva vappu ja juhannus tulisi olemaan täysin alkoholittomia omalta osaltani, mutta kunhan vain pohdin tätä mielenkiintoista känni-ilmiötä.

Uusivuosi, vappu ja juhannus nyt ovat kuitenkin vain se yksi päivä vuodessa, jotka eivät juurikaan eroa toisista päivistä milläänlailla. Näistä kolmesta uusivuosi nyt sinänsä on erilainen, että silloin todella vuosi vaihtuu ja ammutaan raketteja uuden ja onnellisemman vuoden puolesta. Itse olin viime vappuna Saksassa, yksin, ja illan edetessä mulla iski ihan mieletön koti-ikävä, koska mä tiesin että kotona Suomessa kaikki kaverit ovat yhdessä ja pitävät hauskaa. Ja vaikka mä itkin silmät päästäni silloin, mä tiesin koko ajan, että vappuhan on vain päivä toisten joukossa ja seuraavana päivänä mua ei enää yhtään tulisi harmittamaan, etten päässyt vappurientoihin mukaan. Eikä todellakaan harmittanut. Enemmän mua olisi harmittanut, jos olisin ollut jouluna pois kotoa. Sitä olisin voinut parkua vielä seuraavanakin päivänä. Joulu on kuitenkin miljoona kertaa merkittävämpi minulle kuin joku vappu.

Suuri kysymys siis kuuluukin, ketään arvostelematta: miksi ihmisten pitää juhlia humalassa uuttavuotta, vappua ja juhannusta (ja sun muita vastaavia), kun ihan oikeasti hauskaa voi olla ilman viinaakin?

Kommentit

  1. Heissan!

    Tykästyin kovasti tähän ulkoasuusi ja muutenkin noihin shabby-blogin ulkoasusysteemeihin ja mietinkin että miten sait tuolta heidän sivuiltaan lisättyä heidän taustakuvansa blogisi ulkoasuksi? Ymmärrän jollet halua vastata mutta olisin tietenkin ikionnellinen jos suostuisit avittamaan blogimaailman uutta uunoa :)

    VastaaPoista
  2. En ole nyt ihan varma mitä tarkotit, mutta siinähän on aina niiden taustakuvien alla se joku teksti "install background" tai jotain. Painat siitä ja kopioit sen tekstin.

    Sitten avaat blogin ulkoasun muokkauksen ja lisäät gadgetin HTML/Java Script, liität tekstin sinne ja tallennat. Pitäis onnistua :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Mesoamerican Barrier Reef: kuka snorklaa ja kuka saa paniikkikohtauksen

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Ei häitä ilman (turkooseja) kukkia

Levoton ja silti ihana Homer