Ajatuksia kasvissyönnistä

Tämä saattaa olla joillekin arka aihe ja seuraavassa julkituomani ajatukset kasvissyönnistä saattavat aiheuttaa lukijoissa paljon närää ja kummastustakin. Painottaisin kuitenkin heti tässä alussa sitä, että minulla ei ole mitään kasvissyöjiä vastaan, vaan tässä on perimmiltään tarkoitus pohtia niitä syitä, miksi itse en ole kasvissyöjä eikä minusta sellaista koskaan tulekaan (näin ainakin tällä hetkellä kuvittelisin). Älkää siis ihmeessä pahoittako mieltänne!

Ajatus siitä, että voisin mahdollisesti blogiin asti tästä aiheesta kirjoittaa lähti toissapäivänä ollessani lenkillä tuon avopuoliskoni kanssa. Meillä tuli sitten aika kiivastakin väittelyä erilaisista kasvissyöntiin liittyvistä aiheista, vaikka suurimmaksi osaksi olemmekin samoilla linjoilla tämän asian suhteen. Keskustelu lähti käyntiin siitä, kun kerroin avokille kovasti huomiota herättäneestä uutisesta, jossa ranskalainen vegaanipariskunta oli näännyttänyt lapsensa hengiltä. Itse en oikein tiedä, miten suhtautua tähän uutiseen. Miksi lääkäri ei puuttunut vanhempien vegaaniruokavalioon ja kertonut VITAMIINILISISTÄ, jotka ovat jo itse vanhemmillekin elintärkeitä? Miksi lapsen äiti rintaruokki lasta niin pitkään? Miksi vanhemmat eivät vieneet lastaan lääkäriin? Miksi miksi miksi... tätähän voisi jatka loputtomiin.

Artikkelissakin pohditaan lopuksi sitä, miten tämä tulee vaikuttamaan negatiivisesti vegaaniruokavalioon suhtautumiseen. No, itsellä ainakin vahvistui tunne siitä, ettei vegaanius ole minun juttuni, ja pakko nyt sanoa, onko se kenenkään ihmisen juttu? Ihmisen suolisto ja hampaat ovat luotu alkujaan kaikkiruokaiselle ruokavaliolle: meillä on terävät etu- ja kulmahampaat sitkeän lihan pilkkomiseen ja jurmuiset poskihampaat kasvisten ja muiden ruokien jauhamiseen. Käytän ennemmin sanaa 'kaikkiruokainen', sillä sana 'sekasyöjä' on tietääkseni kasvissyöjien käyttämä termi enkä sitä paitsi pidä siitä sanasta.

Eniten mua kuitenkin arveluttaa joidenkin kasvissyöjien ja vegaanien väittämä, että ihminen selviää pelkällä kasvisruoalla. No, tämähän siis eipä paikkansa. Jo tässä kyseisessä artikkelissa kerrotaan vauvalla olleen todella kova b12-vitamiinin puute. B12-vitamiinia saa AINOASTAAN eläinkunnan tuotteista ja on elimistölle ja ihmiselle VÄLTTÄMÄTÖN vitamiini. Edelleen: ihmiset saavat olla kasvissyöjiä, mutta silti vähän kauhistuttaa nuorten tyttöjen alkaminen kasvissyöjiksi, jos heillä ole mitään hajua siitä, että kasvissyöjänä (täysin vegaanina) ihminen tarvitsee vitamiini- ja ravintoainelisiä. Onneksi kuitenkin vegaaniliiton sivuilla löytyy tietoa tästä.

Okei, sitten siirryn samaisesta b12-vitaami-aiheesta vielä vähän pidemmälle. Tokihan b12-vitamiinia ja kaikkia muitakin ravintoainelisiä saa pillereinä ja nappuloina, ihan miten vain tykkää käyttää. Mielestäni on kuitenkin täysin luonnotonta syödä pillereitä ja nappuloita saadakseen kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Ihmisen ruokavalioon ei ole koskaan kuulunut pillerit ja nappulat. Lisäksi ravintoaineiden imeytyminen kehoon pillereistä ja nappuloista on oikeasti hieman epämääräistä. Tästä pieni pätkä diabetesliiton sivuilla (ja koska diabeetikon ruokavalio on tavallinen, terveen ihmisen sydänystävällinen ruokavalio, tämä on täysin rinnastettavissa keneen tahansa terveeseen ihmiseen). Tämäpä melkein se pääsyy, miksi minä ainakin toistaiseksi pitäydyn kaikkiruokaisena.

we heart it
Kaikella kunnioituksella siis kasvissyöjiä ja vegaaneja kohtaan, minä en puutu teidän syömisiin. En niin kauan, kunnes altistatte artikkelin vanhempien tavoin lapsenne alttiiksi vakaville vitamiinipuutoksille ja kunnes pidätte asian omana tietonanne ettekä tyrkytä vakaumustanne muille ihmisille. En voi sietää omien vakaumusten ja asioiden tyrkyttämistä muille, oli kyseessä sitten kasvisruokavalio tai uskonto tai joku muu. En myöskään kamalasti tuuleta sen puolesta, että vegaanivanhemmat altistavat lapsensa vaaraan eivätkä anna lapselle mahdollisuutta valita itse ruokavaliotaan.

Jotta päivitys pysyisi edes vähän luettavamman pituisena, jatkan toisena päivänä aiheesta pitäisikö kouluissa järjestää kerran viikossa kasvisruokapäivä. Voi kuule, mitä väittelyä tämä herätti muuten niin mukavan ja piristävän kävelylenkin ohessa!

Kommentit

 1. Väittelyt/kinaaminen yhteislenkillä lisää ihan hirmuisesti lenkin tehokkuutta :D nimim. hyväksi kuntoilumuodoksi havaittu

  VastaaPoista
 2. Niin, ja sitäpaitsi liha on hyvää. Mä syön sitä siksi.

  VastaaPoista
 3. Anna: niimpä! Energiaa kuluu tuplasti ;D

  Eriikka: no nimenomaan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Mesoamerican Barrier Reef: kuka snorklaa ja kuka saa paniikkikohtauksen

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Ei häitä ilman (turkooseja) kukkia

Levoton ja silti ihana Homer