Ranska on paska maa, toisinaan

Mulla on nyt kamala Ranska-angsti meneillään. Ainahan mä olen pitänyt ranskalaisia aivan liian itserakkaina maataan, kieltään, kulttuuriaan ja muuta sellasta kohtaan, mutta tällä kertaa tämän suuren ärsytyksen laukaisi taannoinen Euroviisufinaali.

Kun oli Ranskan vuoro antaa pisteitä euroviisuille, niin yllätyksenähän ei toki tullut se, että pisteiden antaja molkotti ranskaa koko Euroopalle. Siis miksi, oi, miksi?! Jokainen tällä mantereella on taatusti ylpeä omasta kielestään ja omasta maastaan, mutta ranskalaisille se tuntuu olevan pelkästään vittumainen pakkomielle (anteeksi kielenkäyttö!)! Euroviisut ovat kuitenkin kansainvälinen tapahtuma, jossa olisi vähintäänkin diplomaattista puhua kieltä, jota kaikki ymmärtävät, eli tässä tapauksessa englantia. Mutta EI! Ranska tulee ja molisee sitä rumaa kieltään, ja siinä sivussa myös Ranskaa nuoleskeleva Belgia! Sama asia, jos Suomi olisi puhunut koko Euroopalle suomea tai Ruotsi ruotsia! Ja ei, kyse ei mielestäni nyt ole siitä, että Euroopassa ymmärretään enemmän ranskaa kuin suomea.

rantapallo.fi
En ole ikinä vieraillut Ranskassa, mutta olen kuullut huhuja hyvin monelta eri taholta, että Ranskaan matkustaminen on ärsyttävää, koska ihmiset siellä eivät suostu puhumaan englantia ja jos suostuvat, niin hyvin nihkeästi, vaikka olisi riittävää tietoa ja taitoa. Pariisi on kuulemma niitä harvoja kaupunkeja, jossa turistit saavat juuri ja juuri opastusta ja palvelua kielellä, jota pääsääntöisesti turistit ymmärtävät, eli englanniksi. Olen kuitenkin kuullut juttuja myös siitä, että turisti, joka avaa keskustelun esim. kahvilassa ranskaksi ja jatkaa englanniksi saa parempaa kohtelua kuin ihminen, joka avaa keskustelun englanniksi (tai jollain muulla kielellä) ja jatkaa englannilla. Uskomatonta shaibaa, ihan oikeasti! Toki myönnän, että kenties joskus Ranskaan eksyessäni mieleni voi muuttuakin, who knows...

Jotain hyvää Ranskassa kuitenkin on ja kerron sen nyt teillekin, jotta tämä mun suhtautuminen Ranskaa kohtaan ei nyt kamalan jyrkältä ja vihamieliseltä vaikuttaisi. Tämän vuoden puolella Ranskassa astui voimaan burkakielto. Tämä on minun mielestäni hieno laki! Ihan oikeasti. Kannattaisin Suomeen ja muualle maailmaan samaa ratkaisua. En väitä, että kaikki islamin uskoiset naiset olisi pakotettu käyttämään burkaa tai muuta kasvot ja koko vartalon peittävää kaapua. Tietysti jotkut käyttävät sitä aivan omasta tahdostaan (näin ainakin haluan uskoa). Tässä kohtaa joku siis voisi nousta barrikadeille lakia vastaan ja puoltaa sitä sanomalla, että se kuului heidän kulttuuriinsa.

Jos burkakieltoa sanotaan vieraan kulttuurin vastaiseksi tai jopa rasistiseksi, niin asiaa on mielestäni hyvä pohtia myös toisesta näkökulmasta. Jos minä matkustaisin nyt vaikka Saudi-Arabiaan, kulkisin siellä päälläni toppi ja minishortsit, puhumattakaan, että menisin ottamaan aurinkoa bikinit päällä rannalle, minuthan heitettäisiin vankilaan alta sekunnin! Koska se ei ole siellä sallittua, se on vastoin lakia ja yleistä säädyllisyyttä. Tietystikään mä en uhmaisi tätä lakia, vaikka se naurettava minusta onkin. Samalla tavalla burka on periaatteessa vastoin Suomen lakia: Suomessa ei saa peittää kasvojaan julksilla paikoilla (?). Jos minä kulkisin kommandopipo naamalla kadulla, saisin mojovat sakot! Joten... eiköhän vain olla maassa maan tavalla ja Euroviisuissa kansainvälisellä tavalla?

Mitäs mieltä lukijat ovat Ranskasta ja ranskalaisista ja heidän burkakiellostaan?

Tällä viikolla ei päivityksiä blogeihin ole tulossa kesälomamenojen vuoksi. Loppuviikolla lupaan kuitenkin taas jatkaa ainakin kesäralliäänestyksen ehdokaslistaa! Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille!

Kommentit

 1. Se ei ollut ranskaa, eikä italiaa, se oli korrasaksaa.

  VastaaPoista
 2. Käy kuule ihmeessä siellä Ranskassa, Ranska on rakkaus<3 :)

  VastaaPoista
 3. Mitä on KORROSAKSA? :D nevahööd.

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä se Ranskan PISTEIDEN jakaja puhui kyllä puhdasta ranskaa.

  VastaaPoista
 5. Samaa mieltä, sitäpaitsi Ranskalaiset ei vissiin myöskään siedä, jos joku puhuu huonoa Ranskaa. Maassa maan tavalla, muissakin asioissa ollaan Suomessa mielestäni liian suvaitsevaisia maahanmuuttajia kohtaan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Light House Tours & Tulum - historian havinaa Karibianmerellä

Mary Kay

Levoton ja silti ihana Homer