24. heinäkuuta 2011

Osanotto Norjalle ja v****uun Amy Winehouse!

Kauhistuttava tapaus tuo Norjan juttu. Vetää hieman sanattomaksi, kun ajattelee. Eihän tuollaista tapahdu kuin elokuvissa, eihän? Pakko myöntää, yhtään muun maailman kauheuksia vähättelemättä, että näin lähelle tullessaan tämmöinen teurastus hirvittää oikein kunnolla.

Eilen katselin Maikkarin kymppiuutisia, jossa oli haastattelussa jonkun sortin kriisipsykologi tai vastaava, joka vertasi, kaukaa sivuten, mutta kuitenkin vertasi keskenään tätä Norjan verilöylyä Suomen kouluammuskeluihin. Niin kamalia kuin nämä omassa kotimaassa tapahtuneet kouluammuskelut olivatkin, niin itse en osaa yhdistää niitä Norjan tapahtumiin. Norjassa tapahtunut oli jotain paljon raaempaa ja suurempaa. Jotain, jonka rinnalla Suomen kouluammuskelutkaan eivät ole enää mitään.

Eilen illalla mua alkoi suunnattomasti pyöristyttää, kun kirjasin itse facebookiin ja näin muutamilla kavereilla tilapäivityksenä "rip Amy" ja vastaavaa. Iltalehden sivuilta sitten kävin kurkkaamassa nopeasti ja siellähän oli pieni uutinen siitä, että laulaja Amy Winehouse on löytynyt kotoaan kuolleena. Mutta että päivänä, jolloin Norjassa on kuollut lähes sata nuorta jonkun psykopaatin takia, voivotellaan jonkun huumemuikkelin kuolemaa?! Mä en voinut mitään sille, että mun mielessäni alkoi kuohua ja kovaa. Että ihan oikeasti? Kumpi näistä nyt sitten oli se surullisempi uutinen, häh. Vaikka olisinkin ollut suuri Amy-fani (mitä siis en ollut), niin enemmän mua ihan oikeasti olisi koskettanut aivan jokin muu kuin Amyn kuolema. No, tämä nyt vain on meikäläisen näkemys asioihin, that's it.

Okei, maailmassa tapahtuu tällaisia Norjan kaltaisia hirveyksiä koko ajan ja tietenkin sekin ärsyttää ja surettaa. Varmasti silloinkin, kun itse päivitin naamakirjaan "rip Michael Jackson" jossain päin maailmaa oli taas kuollut liuta viattomia ihmisiä ja siviilejä. Niillä alueilla, jossa tällaista tapahtuu, tapahtuu tällaista kuitenkin lähes jatkuvasti. Valitettavasti se on jossain päin ihan tavallista arkea. Että viattomat ihmiset kuolevat ja niin päin pois. Se, että uutisissa kerrotaan näistä, on ihan tavallista.

Kuitenkin se, että tällaista raakuutta löytyy myös aivan tästä naapurimaasta, _sivistyneestä pohjoismaasta_, laittaa ajattelemaan ja pitkään. Ei sillä, että haluaisin edelleenkään väheksyä muun maailman raakuuksia, en todellakaan. Pahuus tuntuu vain niin paljon todellisemmalta, kun näin käy ihan tässä vieressä. Maassa, joka kuuluu länsimaisen _sivistyksen_ pariin.

1 kommentti:

  1. Meikäläistä puolestaan "pöyristyttää" tämän Norjan tragedian jatkuva pyöritys niin naamakirja-statuksissa kuin joka ainoissa uutisissa ym. Okei, onhan se kamalaa? Kyllä, ei liene epäilystä. Mutta voi jumala sentään mitä mässäilyä, ikään kuin mitään muita, minun arkeani enemmän koskettavia uutisia ei enää olisi ollenkaan. Ei ilmeisesti sattunut tarpeeksi lähelle kuitenkaan, kun tämän enempää ei hetkauta. Enkä ole mitenkään kylmä ihminen, mutta kaipa tuo sitten jos olisi jonkun itselleen merkityksellisen ihmisen menettänyt...

    Amy Winehouse nyt oli tyypillinen nisti(ehkä?), niinhän niille tuppaa käymään ja sietääkin käydä.

    VastaaPoista

Sana vapaa!