5. elokuuta 2011

Kissojen puolesta

Viime aikoina olen taas törmännyt erinäisiin keskusteluihin täällä internetin ihmeellisessä maailmassa siitä, saako vapaana kulkevan kissan lopettaa. Jotkut ovat kovasti sitä mieltä, että vapaana kulkeva kissa on lainsuojaton ja sen saa posauttaa hengiltä, jos siltä tuntuu. Itse taas lukeudun niihin, jotka uskovat, ettei näin tosiaankaan ole. Yritin selailla Finlexista miten asianlaita oikeasti on, ja jotain asiaan viittaavaa löysinkin, mutta se tulkitsenko sitä oikein onkin sitten eri asia.

Se, miksi mä keksin hyvän syyn kirjoittaa tästä blogiin (pitkäaikaisen hiljaisuuden lisäksi), löytyi jälleen kerran Iltalehden nettisivuilta. Törmäsin siellä uutiseen, jossa kissan omistaja oli kuullut laukauksen, jonka jälkeen kissa ole hetken kuluttua palannut kotiin jalka niin pahasti ruhjoutuneena, että se oli lopettettava. Väkisin tuli mieleeni, että oliko tässäkin tapauksessa kuviteltu kissan olevan lainsuojaton ja yritetty tämän nojalla pamauttaa kissa elottomaksi. Suuri kysymys meikäläisen huulilla siis kuuluukin: miten joku voi kuvitella vapaana kulkevan kissan olevan vapaasti ammuttavissa ilman, että siitä koituisi ongelmia eläinsuojelulainpykälän osalta?

Finlexin sivuilta kopioitua:

Klikkaa isoks!

Kuinka moni siis asiaa haluava _osaa_ kuitenkaan lopettaa kissan oikein, ampumalla suoraan aivoihin? Mitä jos luoti osuukin jalkaan (kuten linkin artikkelissa) tai mahaan? Siinähän sitten kissa kituu. Sekö sitten tuo mieltä ylentävän tunteen, kun on "vain noudattanut lakia"? Mitä ihmiset ajattelee?! Huvittavintahan tässä on se, että kuinka moni ihminen menee ampumaan vapaana juoksevan koiran siksi, että se on "vapaata riistaa"? Eihän sitä kukaan tee (enkä laske mukaan huvinsa tällaisesta saavia eläinrääkkääjiä). Onko tämä siis vain joku syvää kissavihaa potevien ihmisten keksintö vai häh?

Laissa kyllä sanotaan, että taajamassa kissojen vapaana pitäminen on kiellettyä, aivan kuten koirienkin. No, sehän on tietenkin kissan itsensä vika, että se saa juosta vapaana pitkin katuja ja tietenkin sitä pitää rangaista siitä ottamalla pyssy käteen (jos pieni sarkasmin poikanen sallitaan). Sehän ei _missään nimessä_ ole omistajan vika. Että hohhoijaa. Välillä tuntuu ihan kummallista kuulla _järkevien_ ihmisten suusta väitteitä, että kyllä kissan saa ampua, jos se vapaana juoksee ja samaan aikaan rähistään, kuinka eläimiä rääkätään. Mitäs se sitten on, kun taitamaton ihminen menee rätkimään holtittomasti päin kissaa? Itse ainakin koen tässä suuren ristiriidan tuntua, vaikka en mikään mahtava lain tulkitsija olekaan.

Mitä jos kissa onkin vain karannut ja omistaja etsii sitä huolesta lamaantuneena? Mitä lukijat ovat mieltä? Mitä teidän mielestänne laki määrää?

Oma nöpönen.
P.S. Tulipa vielä mieleeni asiaan liittyen... vanhempieni kissa löydettiin muutama vuosi sitten ammuttuna naapurin pihasta. Naapuritalo on suloisen vanhan pariskunnan kesäasunto ja he olivat löytäneet kissan kuolleena portaiden pielestä. Luoti oli lävistänyt kissan kaulan, isä vielä ajoi partakoneella karvat kissan kaulalta ja totesi tämän. Isä soitti poliisille ja poliisi oli sanonut, että jos kyseessä on _eläinsuojelurikos_, kissa tulee lähettää johonkin rikostutkintaan (tms). Koska kissa oli siinä kohtaa ehditty jo hautaamaan, eivät vanhempani enää tahtoneet kaivaa rakasta lemmikkiään ylös.

Ja vanhempani sentään asuvat maalla, eivät taajamassa.

2 kommenttia:

  1. Ja vähän muidenkin kuin kissojen: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/dalton-alpakka-sai-kuolemantuomion-miten-tama-on-mahdollista/art-1288405609834.html?fb_source=home_oneline&fb_ref=artikkeli_likea

    VastaaPoista
  2. Voi ei, kauheeta! :(
    Kylläpä taas alkoi ketuttaan.

    VastaaPoista

Sana vapaa!