Liikuntaa ympäri vuoden?

Välillä sitä tuntee itsensä lähinnä vähäjärkiseksi, kun lenkille on pakko lähteä säässä kuin säässä! Toisaalta tuntuisi ihan järkevältä katsoa ensin ikkunasta ulos ja todeta, että onko nyt ihan oikeasti sellainen ilma, että lenkillä edes viihtyy. Ainahan lenkkeilyn voi korvata vaikka jumpalla tai jollain muulla sisäaktiviteetilla.

Tänään tunsin oloni taas oikein voittajaksi, kun lunta satoi vaakasuoraan ja tietysti myös puolet matkasta juuri päin näköä. Mutta pakko oli lähteä, onhan sentään uusi vuosi ja uudet kujeet (ja ihan uusi motivaatiokin tähän kuntoiluun ja laihtumiseen)! Keho kaipasi raitista ilmaa (sitä tietysti riitti sekopäisessä lumimyräkässä) ja hei, mähän tykkään lumipyrystä! Ajatukset olivat kuitenkin jotain aivan muuta, kun tarvoin viimemetrejä naama vettä valuen aamulla silmiin sutaistut ripsivärit mukanaan.

Hyvä olo kuitenkin saavutettu, joten ei tässä voi mitään katuakaan. Kiitos mun goretex-takki ja goretex-kengät! Uitettukoira-olo pysyi naamaa lukuunottamatta siis loitolla loistavasti. Ei muuta kuin päin uusia lenkkejä tässä alkavassa talvessa! Niinpä, lunta sataa ja kohta tää akka pääsee suksille!

Mä en tiedä, onko tää vaan jokin mun oma kieroutunut erityispiirre vai onko tää ihan yleistä, mutta tämänpäiväisen lenkin aikana mä tajusin, että talvella tulee lenkkeiltyä ja liikuttua paljon aktiivisemmin ja innostuneemmin. 

Palataan vaikka menneeseen kesään: lenkkeily ja muu kuntoiluinto oli kadoksissa ja liikuntasuoritukset tuntuivat ihan hirveältä pakkopullalta. Johtuiko se kuumuudesta? Hyvin mahdollista: lenkille olisi pitänyt lähteä joko aivan aamuvarhaisella tai hyvin myöhään illalla, ettei olisi kuollut lämpöhalvaukseen ja nestehukkaan. Ei siis hyviä vaihtoehtoja vuorotyöläiselle! Se saattoi johtua myös siitä, että kesä on sellaista eräänlaista vapauden aikaa: sitä tahtoo tehdä mitä lystää, ja yleensä siinä saattaa vaikka olutterassi kuulostaa miljoona kertaa miellyttävämmältä vaihtoehdolta kuin hikinen kuntoilu. Mikä on ihan hölmöä, koska kesällä on valoisaa ympäri vuorokauden eikä lenkille lähteäkseen tarvitse pynttäytyä liikkuvuutta haittaaviin paksuihin ja lämpimiin vaatteisiin. Jo pelkkänä ajatuksena kesällä kuntoilu kuulostaa paljon mukavemmalta kuin talven lumissa rämpiminen.

Talvella kuitenkin tuntuu olevan enemmän aikaa, vaikka pimeys tuleekin aikaisin ja minäkin nyt olen melko arka lähtemään Hervannan pimeille kaduille haahuilemaan. Kenties sitä talvella kaipaa enemmän raitista ilmaa juuri siksi, että pimeys rajoittaa liikkumista ja yleensäkin ulkona oloa. Toisaalta taustalla saattaa olla ajatus juurikin siitä tulevasta kesästä ja siitä, että täytyy näyttää biitsillä hyvälle. Uudenvuoden lupauksissa luvataan aina liikkua ja laihtua enemmän, siitä johtunee alkuvuoden kylmien kuukausien joukkoryntäys kuntosaleille. Yhtään vähättelemättä kesän kauneutta ja loistoa on pakko vielä mainita talven valkoinen mahtavuus. Kenen mielestä luminen pakkasmaisema luonnon keskellä ei muka olisi kaunis?

Okei, myöhäinen kesäilta vetää kyllä vertaa tuolle lumiselle pakkasmaisemalle, myönnetään! Minkäs vuodenaika lukijoitani innostaa liikkumaan enemmän, ja minkäslainen on sitten se optimi sää tuohon ulkoiluun?

Kesä...
... vai talvi?

Kommentit

  1. Ulkonaliikkumiseen kyllä sellanen viiden asteen aurinkoinen pakkaskeli on optimi. Paljon kivempi, kun kesäkelit! :)

    Ite vaan ootan, että saisivat rinteet kuntoon niin pääsis laskettelemaan, kun viime talvena taas siitä innostuin. Ja että toi GoGo aukee tohon tien toiselle puolelle viikon päästä. Nyt jos sais itseään niskasta kiinni ja tämän lahoavan kropan lihakset kuntoon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Light House Tours & Tulum - historian havinaa Karibianmerellä

Mary Kay

Levoton ja silti ihana Homer