Pikkujuttuja

1. Risti kristinuskon symbolina
Kuva täältä.
(2.Moos.) 0:4 Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla.

Miksi kristityillä on sitten usein risti kaulassaan? Risti on kuitenkin eräänlainen jumalankuva, ja usein näissä risteissä näkee myös ristiinnaulitun Jeesuksen. Puhumattakaan tietysti alttaritauluista, ortodoksien ikoneista... onko jollain joku selitys mulle, mä kun en vissiin nyt tajua jotain ilmeistä kohtaa? Tuli vaan mieleen.


2. Laihojen mässäily
Ihmiset paheksuvat, jos ylipainoinen ihminen syö paljon vaikkapa karkkia ja herkuttelee usein. Usein kuulee päiviteltävän, miten hän voi herkutella, hänhän vain lihoo lisää ja pilaa ennen kaikkea terveytensä.

Miksi hoikille ja laihoille ihmisille ei sanota näin (minä ainakaan en ole koskaan kuullut), vaikka he söisivät herkkuja samalla mitalla kuin joku ylipainoinenkin? Sanotaan, että tottakai he voivat syödä, koska he eivät välttämättä liho, herkuttelu ei näy heillä missään. Samalla tavallahan heidän elimistönsä ottaa osumaa säännöllisestä herkuttelusta kuin ylipainoisenkin. Samalla tavalla ne verisuonet huutavat siellä jossain vaiheessa apua ja ambulanssia. Ihminenhän voi olla kuinka hoikka ja hyväkroppainen tahansa, mutta eihän se kerro mitään elimistön tilasta.


3. Aliarvostetut munuaiset
Munuainen on hieno elin; lukekaapa vaikka anatomian kirjasta, miten sen fysiologia toimii. Harmittavan usein tulee ajatelleeksi, että no nehän on vaan kaksi epämääräistä kasaa jossain tuolla lapojen alla (ei sillä, että käyttäisin paljon aikaa niiden pohtimiseen).

Ihminen pystyy elämään yhdelläkin munuaisella, toisin kuin ilman sydäntä. Molempien munuaisten tehdessä lakon ollaankin sitten yhtä kusessa kuin vaikka jos sydän pettää (okei, siihen ei välttämättä kuole, mutta elämä vaikeutuu huomattavasti (toisaalta, jos sydän pettää, ei siihenkään välttämättä kuole - ainakaan heti)). Sydämenkin fysiologia, puhumattakaan vaikkapa aivoista, on todella upeaa ja uskomatonta tottakai, mutta sille uhrataankin niin paljon ajatuksia ja huomiota. Toisin kuin munuaisille, vaikka löytyyhän sairaaloista asiansa osaavat nefrologit ja munuaissairauksiin perehtyneet sairaanhoitajat.

Munuainen on ihan oikeasti hieno elin ja kaikki ne pienet yksityiskohdat sen sisällä. Miettikää nyt, että yhdessä munuaisessa on miljoona nefronia. Miljoona. Miten munuainen osaakin valita juuri ne aineet, jotka pitää saada kehosta ulos ja mitkä on hyvä palauttaa takaisin verenkiertoon? Munuaisessa muodostuu vuorokaudessa 180 litraa eräänlaista ensivirtsaa, josta 99% palautuu takaisin elimistöön (lähde: Munuais- ja maksaliitto ry). Nehän tekee ihan perkeleesti hommia päivän aikana!

Miettikää vähän munuaisianne!

:D

P.S. Ihmiskeho kokonaisuudessaan on niin ihmeellinen, että vaikka siihen onkin tullut perehdyttyä lähihoitajakoulussa, se tuntuu aivan yhtä mielettömältä kuin vaikkapa avaruuden äärettömyyden ajatteleminen.

Kommentit

  1. Siis ei kai ne munuaiset nyt missään LAPOJEN alla ole??! :D vai onko mulla vaan vääristynyt käsitys anatomiasta :D

    Sori, jäi häiritseen! :D

    VastaaPoista
  2. Siis lapojen alapuolella, kun ihmistä katsotaan takaapäin, selkärangan molemmin puolin. Sitä tarkotin :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Polttarit 14.6.

Levoton ja silti ihana Homer

Mary Kay

Light House Tours & Tulum - historian havinaa Karibianmerellä