Ikäsyrjintää pahimmillaan

Iltalehden sivuilla oli otsikko Brittilääkäreille moitteita: Eivät hoitaneet ikäihmisiä, alla IL:n gallup Syrjitäänkö Suomessa potilaita iän vuoksi? tuloksella 94% vastanneista sanoo, että kyllä. Tietysti tästä saa kuvan, että kyllä, iäkkäitä potilaita syrjitään heidän korkean ikänsä vuoksi. Siksi mulle hetkellisesti taas ylitse kiehahtikin.

Alla oleva teksti on toki yleistävä, mutta se, mitä näen päivittäin töissä ja kuulen työssäkäyviltä ihmisiltä ympärilläni, tukee sitä vahvasti.

Hoitoalalla sitä on monesti kohdannut aivan absurdeja tilanteita. Satavuotias mummo ei suostu enää syömään, lähetetään hänet gastroskopiaan. Päälle ysikymppinen pappa on kamalan väsynyt, otetaan liuta verikokeita. Ainakaan laitoshoidossa vanhoja ihmisiä ei syrjitä. Päinvastoin. Vaikka potilas olisi kuinka huonossa kunnossa ja jaksaisi päivästä toiseen ilmaista halunsa jo kuolla, niin ei! Ei muuta kuin piikki käteen, parit labrat ja mahdollisesti pari epämiellyttävää tutkimusta siihen päälle ja tietysti kaikki mahdollinen hoito, mitä vaan on keksittävissä

En kiellä, etteikö kaikki ihmiset olisi oikeutettuja parhaaseen mahdolliseen hoitoon (vaikka edellä mainittua vanhojen ihmisten väkisin elossa pitämistä en ihan kokonaan käsitäkään). Siinäpä se pointti piileekin. Kuinka moni, esimerkiksi kollegani, on saanut työterveyshuollosta nuivaa kohtelua? Tai eihän meidän tarvitse mennä ihan tavallista terveydenhuoltoa pidemmälle, kun työikäisiä ihmisiä ihan selkeästi syrjitään. Määrätään vain liuta onnettomia särkylääkkeitä ja passitetaan kotiin, kerta toisensa jälkeen, vaikka samat oireet aina vain palaisivat uudestaan ja uudestaan. Ei tule mieleenkään lähettää potilasta jatkotutkimuksiin ja ihan oikeasti selvittää, miksi oireet aina vain tulevat takaisin. Sitten taas satavuotias mummo lähetetään GASTROSKOPIAAN välittömästi, kun ruoka ei maistu! Aivan käsittämätöntä epäoikeudenmukaisuutta.

Edelleenkään en halua kieltää vanhojen ihmisten parasta mahdollista hoitoa (joka, niin kamalalta kuin se kuulostaakin, olisi välillä vain antaa olla ja pitää potilas mahdollisimman kivuttomana). Silti mun on pakko puolustaa työikäisiä vielä tämän verran: työikäisistähän se huoli täytyisi pitää, kenellekään ei varmasti ole epäselvää, MIKSI. Toimettomat vanhukset kyllä hoidetaan, mutta miksi ei työikäisiä, tälle maalle tärkeää ikäryhmää?

No, monen vanhuksen kohdalla kyse voi olla vaikkapa vaativista omaisista, jotka eivät ymmärrä päästää irti. Omaisiakin yleensä kuunnellaan, kun keskustellaan potilaan hoitosuunnitelmasta, mutta jos jotain hoitoalalla painotetaan niin se on ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUS. Jos vanhus on klaari päästään, niin miksi, oi miksi, häntä ja hänen toiveitaan ei kuunnella?

P.S. Kannatan eutanasiaa.

Kommentit

 1. Oon kyllä monesti miettinny näitä samoja asioita. Aika monesti itsemääräämisoikeus taitaa olla oikeastaan omaisten oikeus. Aion kyllä tehdä itselleni hoitotestamentin. Ja melko tarkan sellaisen.

  Ps. Minä myös!

  VastaaPoista
 2. Kuin myös oman hoitotestamentin ja eutanasian kannalla olen.

  Monetkaan lääkärit ei uskalla sanoa omaisille vastaan vaan tahtovat miellyttää ja tehdä kaiken minkä omaiset haluaa. Kyllä noi vanhukset mielestäni välillä liiankin hyvää hoitoa saa verrattuna työikäisiin. Itsekin olen kohdannut monet kerrat ton, että lyödään lääkkeet kouraan mun kertomien oireiden mukaan, mutta mitään tutkimuksia ei saa. Sanotaan vaan, että liian pitkät jonoe tai "olet luulosairas". Joo olen edelleenkin katkera tolle lääkärille, joka ei edes tutkinut mutta sanoi mua luulosairaaksi.

  VastaaPoista
 3. Niinpä, liian monet työikäiset saavat varmasti tuon saman kohtelun!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Light House Tours & Tulum - historian havinaa Karibianmerellä

Mary Kay

Levoton ja silti ihana Homer