Kaari Utrio, sienet ja syksy

(Päivitys sisältää ottamiani sieni-kuvia vuodelta 2006, laitan niitä esille ihan vain syksyn kunniaksi. Sienestäminen on muutenkin niin kivaa, vaikka a) en juurikaan syö niitä, b) en tunne montaakaan ruokasientä ja c) hirvikärpäset ovat vallan iljettäviä!)

Eilen kävin pitkästä aikaa kirjastossa! Syy tähän kirjaston laiminlyömiseen on puhtaasti ollut siinä, että näissä jo aikaisemminkin blogissani mainitsemissani mummin kirja-aarteissa on ollut läpi koluamista aivan kylliksi! Aina löytyy käsiin jokin mielenkiintoisen oloinen teos, joka sitten vie mukanaan. Mummilla oli paljon kirjoja, mutta mitä kai voi odottaa entiseltä kirjastonhoitajalta? Viimeisimpiin lukuelämyksiin on kuulunut mm. Catherine Cooksonin Emily (1978) ja Georgette Heyerin Paholainen rakastuu (1932).


Kuten jo siitäkin aikaisemmin kirjoittelin, mä olen vallan hurahtanut keskiaikaisiin tai muuten historiaan sijoitettuihin rakkausromaaneihin. Emily kertoo nuoresta piiasta 1900-luvun alun Englannissa ja Paholainen rakastuu vuosisataa aikaisemmin samaisella saarella. Ehkä suuurena romantikkona musta on kiehtovaa lukea historian naisista ja hyvin pitkälle säätyluokkien määrittelemistä ihmissuhteista, kun nykyään tuommoisia ei tarvitse juurikaan ajatella. Hyvä esimerkki tästä oli myös Kaari Utrion Pirita, Karjalantytär (1973), joka oli elämäni ensimmäinen Kaari Utrion teos, jonka luin. Mutta ei toki viimeinen.Tykästyin aivan mielettömästi Utrion tapaan kirjoittaa sekä aiheisiin, joita hän käsittelee, vaikka pohjana näkemykselleni onkin toistaiseksi vain tämä yksi ja ainoa romaani. Utriosta innostuneena jalat siis vetivät mut eilen kirjastoon ja mukaan lähti hieman lisää Kaari Utrion teoksia, mm. Aatelisneito, porvaristyttö (1974) ja Vanajan Joanna (1991) (jonka pitkään luin olevan Vainajan Joanna ja mietin kuumeisesti, että ompas omituinen nimi romaanilla...). Molemmissa on luvassa ainakin romantiikaalla höystettyä historiankuvausta 1300 - 1500-luvuilta.


Odotan siis innolla näiden kirjojen avaamista, sillä nämä historialliset rakkausromaanit ovat alkaneet tunkea tiensä läpi myös mun omiin teksteihin... tosin varsin fiktiivisessä muodossa, koska mulla ei ole omasta takaa riittävästi tietoa historiasta kirjoittaakseni siitä vakavahenkisiä tekstejä. Tähän yhdistettynä vaikkapa George R.R. Martinin fantasiasarja Tulen ja jään laulu (kirjoja en ole tosin vielä avannut, mutta Game of Thrones kuuluu suosikki tv-sarjoihin), niin mulla on käsissäni edes jonkintasoiset ainekset tuoda historialliset säätyluokat ja elämäntavat nykyaikaan höystettynä ripauksella mielikuvitusmaailmaa.


Syksy on pesiytynyt mun sydämeen nyt totaalisesti, vaikka jo hiukkasen odotankin pakkaspäiviä, kuuraa ja sellaista hentoista lumisadetta. Maanantaina postiluukusta kilahti syksyn ensimmäinen (Jotexin) joulukuvasto (hoihhoijaa) ja alkoihan se joulukin sitten mieltä jo poltella. Odotan oikeastaan jo talvea kovastikin, vaikka näin syksyisin on vallan ihana kuljeskella ulkona ja haistella ihanaa mätänevän metsän tuoksua.


En ollut aikoihin käynyt millään kunnon lenkillä ja kun syysilma sitten houkutteli mut hellään huomaansa, mä koin taas kaikki jutut elämässäni ihan uudella tavalla. Tuli jotenkin paljon positiivisempi olo, vaikkei käynytkään kuin muutaman kerran pitemmällä käyskentelyllä metsän laitamilla. Tuntuu, että raikas syysilma saa ihmisen (tai minut ainakin) kohtaamaan kaikki asiat paljon innokkaammin ja kaikenmoinen valitus ja negatiivisuus alkaa vaan ärsyttää, kuten esim. voi kun on mälsää, kun sataa vettä ja voi saakeli, kun se talvikin tulee ja kylmä ja pimeä ja plää plää plää! Kootkaa itsenne.

Toisaalta lenkillä käyminen antoi taas uutta puhtia yleensäkin siihen kuntoilun saralle. Asiaan saattoi vaikuttaa myös se, että ostin itselleni pari uutta, hauskaa ja värikästä treenipaitaa. Nyt siis kelpaa lähteä bollywoodiin keskiviikkoillan kunniaksi! Sen jälkeen saatan tapani mukaan poltella vähän kynttilöitä ja kenties panna saunan päälle!


Ihanaa syksyn jatkoa kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Light House Tours & Tulum - historian havinaa Karibianmerellä

Mary Kay

Levoton ja silti ihana Homer