Hirmumyrsky Sandy + paralympialaiset

Mua jotenkin ottaa kupoliin tuo menneen viikon uutisointi tästä Yhdysvaltain itärannikkoa runnoneesta hirmusmyrsky Sandysta. Sandy sitä ja Sandy tätä... antakaa jo olla! Asia on tullut harvinaisen selväksi, kiitos!

En vähättele tuollaisten luonnonvoimien vaikutusta tavallisten ihmisten arkeen. Onhan se syvältä ja kamalaa. Kyllä muakin ottaisi päähän, jos Suomeen iskisi tuon mittaluokan myrsky. Tuhot voivat olla - ja ovatkin - joka mittasuhteessa hirvittävät. Ihmisiä kuolee, taloudelliset vahingot kipuavat huimiin lukemiin.

Mutta tuo uutisointi. Voi kiesus sentään! Hellanlettas, kun Yhdysvallat kokevat jotain näin kamalaa! New York ja New Jersey, voi hyvänen aika. Kuolonuhreja ehkä viisi (noin karkeasti kärjistäen). Mihin unohtuivat ne muut myrskyn alle jääneet valtiot ja alueet? Karibian pikkusaaret? Maat, joissa ei muutkaan asiat ole ihan yhtä hienosti kuin Yhdysvalloissa? Miksei niistä kerrota uutisissa? Ai niin, koska ne eivät ole Yhdysvallat.

Tämä sama raivoa kasvattava "jenkki-buumi" tuntuu aina vain toistuvan. Hirmumyrsky Katrina vuonna 2005 kylvi tuhoa muuallakin kuin Yhdysvaltain eteläosissa, siis ylipäänsä myös muualla kuin Yhdysvalloissa. Mutta missä oli päähuomio myrskyn ajan ja sen jälkeen? No niissä perkeleen jenkeissä! Eivät varmasti olleet ainoita, jotka kokivat suuria menetyksiä kyseisen myrskyn vuoksi!

Entäs sitten se vuosien takainen Irakiin lähtö? Uutiset tulvivat tietoja siitä, että kuinka monta siellä nyt taas sitten oli kuollut. Kuinka moni näistä uutisista koski irakilaisia kuolleita? Ehkä yksi, niiden satojen joukossa. Ylipäänsä se koko Irakiin ryntääminen tuntui jotenkin huonolta idealta. Yhdysvaltalaiset kun tuntuvat olevan niin Jumalaa pelkäävää kansaa (ainakin mulla vallan tällainen kuva niistä on tullut, aina ovat jeesustelemassa joka paikassa) ja silti sitä tuosta noin vaan painutaan pyssyt olalla sotaan! Tekopyhää, sanon minä.

Että BY-HYY nyt sitten vaan.

Anteeksi kärjistetty ja typerä avautuminen. Jo helpotti!

Sattuneesta syystä se toinen tämän päivän juhla ei nyt iske, ei ole juuri koskaan iskenyt. Turhanpäiväistä jenkkihössötystä sekin.
P.S. Ei tämä Suomen media vaikuta aina oikeasti kovinkaan älykkäälle. Menneenä kesänä Lontoon paralympialaiset sai myös sappeni kiehumaan. No kyse oli kai Iltalehdestä, joten siltä nyt ei mitään loistosuoristuksia kai voi odottaakaan, mutta... Suomen menestys olympialaisissa ei ollut mitenkään kehuttava, yllätys yllätys. Jos siis ei puhuta paralympialaisista.

Paralympialaisista Suomi sai peräti neljä kultamitalia, yhden hopean ja yhden pronssin. Jos Suomi olisi olympialaisissa voittanut kultaa vaikkapa juuri jousiammunnasta (josta siis yksi paralympialaisten kultamitali saatiin), jokaikisessä mahdollisessa lööpissä olisi ollut koko sivun kokoinen hehkutuskuva aiheesta, uskotteko?

Erehdyin vilkaisemaan ohimennen joskus kesän lopulla Iltalehden etusivua työpaikan kahvihuoneessa. Suomi oli voittanut pronssia paralympialaisten keihäänheitossa. Etusivulla oli sellainen kaksikertaakaksisenttiä-kokoinen pikkukuva jossain huomaamattomassa alareunassa, joka käsitteli aihetta. Miettikääpä uutisointia, kun Antti Ruuskanen kiskaisi samaisessa lajissa samaisen mitalin. Oliko koko etusivun kokoinen juttu? No taisi olla.

You got the point?

Kommentit

 1. Öhöm.

  Ymmärrän pointtisi hirmumyrsky Sandystä ja sen uutisoinnista, mutta koska viimeksi on jenkeissä kuollut luonnonkatastrofin vuoksi kerralla sama määrä ihmisiä? Etenkin suurkaupungeissa, joissa infrastruktuuri on tällä tasolla? Onhan noista Karibian meren pikkusaarten maanjäristyksistä ja myrskyistä uutisoitu, ehkä et ole vain huomannut niitä...? Se, että miljoonakaupungeissa kuolee ihmisiä tätä tahtia, on todella harvinaista. Siis todella. Kun mennään vähemmän kehittyneisiin yhteiskuntiin, luonnonkatastrofit väistämättä tappavat ihmisiä. Se on fakta. Ja näistä uutisoidaan kyllä siitäkin huolimatta.

  Toinen asia samaan uutiskynnykseen liittyen on tuo urheilu. Ootko oikeesti sitä mieltä, että molempien kisojen ois pitänyt saada saman verran palstatilaa ja televisiosekunteja? Et kai oikeasti ajattele, että kyse oli jostain syrjinnästä tms.? Hei ihan oikeasti, kesäolympialaiset on maailman suurin yksittäinen urheilutapahtuma, paralympialaiset ei. Pitäskö Keskisuomalaisen urheilusivuilla uutisoida amerikkalaisesta jalkapallosta saman verran kuin jääkiekosta? Eihän se nyt vaan mene niin, että mennään "kaikki pelaa"-meiningillä vaan media kirjoittaa siitä, mikä ihmisiä kiinnostaa. Jos paralympialaisista tai naisjääkiekosta tai rugbysta halutaan tehdä valtakunnan ykköskiinnostuksenkohde, niin sitä ei tee media. Nostetaan ensin seuratasolla tai lajitasolla tapahtuma sille tasolle, että voidaan puhua samasta asiasta.

  Osittain oot kyllä oikeassa, ja minäkin haluaisin että maailma olisi erilainen, mutta kyse ei ole siitä, että suomalaiselta medialta puuttuisi äly. Suomalainen media ei sentään ole lahjottavissa ja uutiskynnykset rakennetaan riippumattomasti.

  Sori kun oli pakko avautua, mut mulla meni vähän hermo, ymmärtänet miksi! :P

  VastaaPoista
 2. Onhan niistä "huomaamattomienkin" maiden katastrofeista uutisoitu, kyllä mä olen huomannut, ekana tulee mieleen taannoinen Haitin maanjäristys, mistä Haiti ei ole vieläkään päässyt jaloilleen. Enkä mä kiellä, etteikö olisi järkyttävää, että sivistyneessä maassa ihmisiä kuolee luonnonkatastrofeihin tai ylipäänsä kuolee (esim. Norjan joukkosurma siellä saarella oli aika pysäyttävä juuri siksi, että kyseessä on sivistynyt länsimaa ja vieläpä ihan naapurissa), mulla alkaa vaan olla niin mitta täynnä, kun tätä Sandya vaan jauhetaan ja jauhetaan ja jauhetaan ja jauhetaan, vaikka asia on tullut jo harvinaisen selväksi. Mitta kiehahti vain yli.

  Väkisin tulee mieleen, että ihan vain siksi, kun on kyse Jenkeistä, ne pienet alueet juurikin Karibialla jäävät ihan omaan arvoonsa... jenkkien takia moni ihminen monen asian vuoksi jää "alempaan" arvoon.

  Median älykkyydestä nyt kirjoitin vain suutuspäissäni :D en mä oikeasti niin ajattele, en ainakaan ihan noin kärjistetysti, miten asian ilmaisin. Kyllä mä ymmärrän tuon uutiskynnys-pointinkin, mutta kyllä, hetken aikaa ajattelin, että eikö mitali kuin mitali ole Suomelle iso juttu, tuli se sitten olympialaisista tai paralympialaisista (olympilaisten ns. pikkuveli-kisoista).

  Ehkä siinä nyt oli hitunen ellei enemmänkin omaa mielipidettä taustalla, mikä siis on se, että mielestäni paralympialaisten urheilijoille kuuluisi paljon isompi käsi kuin tavalliselle "terveelle" urheilijalle, joka on paljon kykeneväisempi suoriutumaan asioista. Ehkä se johtui tästä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Light House Tours & Tulum - historian havinaa Karibianmerellä

Mary Kay

Levoton ja silti ihana Homer