Kakkupäiviä, pelon voittamista ja ruumiiden maailmoja!

Otsikkokin sen jo kertoo. Loppuviikko elettiin lähes pelkällä kakulla. Juuri kun olin taas ajatellut palavaani tavalliseen arkirutiiniin terveellisine elämäntapoineen, niin johan notkuu duunin kahvihuoneen pöytä jos jonkinlaista kakkua. Ja tietysti niitä on sitten pitänyt syödäkin. Mä en ole ihminen, joka katselee vierestä, kun toiset herkuttelevat. Mun itsekuri ei riitä siihen, jos itselläkin on mahdollisuus lohkaista kakusta pala.

No, kakutkaan eivät onneksi riitä loputtomiin. Nyt on siitäkin kirouksesta päästy eroon ja etelä-Suomeen tehdyn reissun jälkeen on taas hyvä tähytä aktiivista ja kevyttä elämäntapaa. Kuluvalla viikolla onkin luvassa mm. bodypumpia, pitkästä aikaa bollywoodia, bodystepia ja sulkapalloa. Räjähtelevää liikuntaa siis tiedossa. Tiedän, että tämänkaltainen aerobinen liikunta vaatisi rinnalleen vaikkapa rauhallisen treenin punttisalilla, mutta kun se on niin tylsää ja yksinäistä. Sitä paitsi, meitsillä liikunnan ilo ja rajojen rikkominen perustuu siihen, että huomaan vieressä samaa liikettä treenavan väsyvän tai osoittavan uupumuksen merkkejä. Silloin on pakko skarpata, vaikka olisi itsekin ihan poikki. Pakko vaan saada parempi suoritus aikaan kuin naapurilla! Salitreenissä ei tule tällaista fiilistä kuin vaikkapa bodypumpissa.

Meitsi ja Princis Tuulen tallin maneesissa. Princis oli jättimäinen kaveri!
Olin käymässä isosiskoni luona Keravalla puolessa välissä edellistä viikkoa. Se oli loistava tapa irrottautua tavallisesta arjesta. Kahden päivän aikana kerkesimme vaikka mitä! Ensimmäistä kertaa vuoteen pääsin taas ratsastamaan. Ihan oikeasti ratsastamaan! Vanha herra Princis oli oikea herrasmies ja tuntui ymmärtävän, kun ympärillä touhusi ja satulassa sekoili taitojaan kartoittava kaveri. Maastoilin hieman siskontyttöni kanssa ja treenasin istuntaa maneesissa. Kokemuksesta teki huisin mahtavan se, että ensimmäisen kerran viiteen vuoteen, mä uskalsin laukata!

Uskalsin, sillä mulla on kytenyt mielessä aavistuksenomainen kammo kyseistä askellajia kohtaan sen jälkeen, kun eräskin hevonen karkasi käsistäni ja litsahdin maahan suoraan kiitolaukasta. EA-reissuhan siitä silloin tuli, vaikkakaan mitään ei sitten lopulta sattunutkaan. Mitä nyt pari päivää lonkkaa särki niin saatanasti ja hengitys oli hankalaa. RTG-kuvissa ei kuitenkaan silloin näkynyt mitään, mutta ei persuksiin isketystä kipupiikistäkään mitään hyötyä ollut...

Olen siis vallan ylpeä itsestäni! Suurta kauhua herättäneen askellajin myytti on nyt rikottu. Koville se otti kuitenkin. Olenhan mä ikäni pyörinyt hevosten kanssa. Mä osaan toimia niiden kanssa, vaikka näitä taitoja pitikin hieman kaivella jostain syvistä muistoista. Mä en ehkä ole ammattilainen, mutta mä osaan perusasiat. Silti hevosten kanssa tekeminen tallilla, joka kuhisee taitavia ja asiansa osaavia ratsastajia, sai mut epäröimään omia taitojani. Ajattelin, että mitähän nuokin nyt ajattelee. Puhumattakaan, kun en osaa mitään maneesisääntöjä. Olin ihan retkellä, kun isosisko käski minun ottaa oikean kierron. Siis mitä? Ne kaksi muuta ratsastajaa olivat varmasti kovilla kanssani. Tuntui, että olin aina tiellä. Pyytelin anteeksi minkä kerkesin. En pystynyt keskittymään kunnolla itse asiaan, kun pälyilin koko ajan ympärilleni ja pelkäsin olevani taas jonkun toisen ratsukon tiellä. Siksi en kai heti saanutkaan hevosta laukkaamaan. En pystynyt yksinkertaisesti keskittymään.

Vielä lähes viikonkin jälkeen tiedän istuneeni pitkästä aikaa hevosen selässä, sillä sisäreidet ovat huutaneet apua ja ambulanssia oikein kunnolla. Että se joka väittää, ettei ratsastaminen käy liikunnasta...


Kävimme myös tsekkaamassa Heurekassa mielenkiintoa herättäneen BODY WORLDS - näyttelyn.
Ainutlaatuinen näyttely ihmisen anatomiasta, fysiologiasta ja terveydestä on aiemmin ollut esillä 70 kaupungissa ympäri maailman ja sen on nähnyt jo yli 35 miljoonaa ihmistä. Nyt Body Worlds vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa.
Body Worlds on saksalaisen tohtori Gunther von Hagensin luoma näyttelykokonaisuus, jossa aidot plastinoidut ihmisruumiit ja elimet mahdollistavat ainutlaatuisen tavan tutustua ihmisen anatomiaan. Von Hagensin keksimässä plastinointimenetelmässä ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla, jolloin näytteitä voidaan säilöä lääketieteen opetusta varten. Body Worlds -näyttelyssä ihmiskeho on esitelty myös taiteen ja muotojen näkökulmasta.

Kaikki Body Worlds -näyttelyssä esillä olevat ruumiit on lahjoitettu tieteen käyttöön lisäämään ihmisten ymmärrystä ihmiskehon monimuotoisuudesta. Lahjoittajat ovat halunneet luovuttaa ruumiinsa näyttelyyn opetustarkoituksiin ja he ovat antaneet suostumuksensa siihen, että heidän ruumiinsa laitetaan esille julkiseen näyttelyyn heidän kuolemansa jälkeen.

Body Worlds on avoinna kaiken ikäisille. Alle 8-vuotiaille näyttelyyn tutustumista suositellaan aikuisen seurassa.
Näyttely oli aivan mieletön! Suosittelen sitä ehdottomasti kaikille, jotka vähääkään ovat kiinnostuneita tästä monimutkaisesta ihmisruumiistamme ja sen salaisuuksista! Olin todella vaikuttunut, vaikka osa näyttelyn annista vaikuttikin kovin keinotekoiselta, jollain tapaa muoviselta ja rakennetulta. Oli vaikea kuvitella, että ne olivat ihan oikeita. Ihan oikeita ihmisruumiin sisäelimiä, ihan oikeita ihmisruumiita!

Näyttely ei ole esillä verta ja suolenpätkiä-tyylisesti, sillä sen ympärille on upotettu paljon näyttelyä lämmittäviä mietelauseita ja ajatuksia. Se ei siis hyökkää katselijansa silmille, ellei sitten ole erityisen herkkä kyseiselle teemalle. Menkää ihmeessä katsomaan! Näyttely on esillä syyskuun puoleen väliin asti.

"Nyt saat salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen:
Ainoastaan sydämellään näkee hyvin;
tärkeimpiä asioita ei näe silmillä." 
 Antoine de Saint-Exupéry

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Mesoamerican Barrier Reef: kuka snorklaa ja kuka saa paniikkikohtauksen

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Ei häitä ilman (turkooseja) kukkia

Levoton ja silti ihana Homer