"Poltettavakseen ja tuhottavakseen sai sen hyvä ihminen"

Eilen illalla aloin itsekseni pohtia taas pitkästä aikaa oikein urakalla syvällisiä juttuja. Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun ostin alkuviikosta Vero Modasta valkoisen neuleen tätä ihanaa syksyä lämmittämään. Eilen sitten mun silmiini osui neuleen pesuohjelapusta teksti "Made in Bangladesh". Eihän se sinänsä yllätys ollut, mutta sai ainakin aikaan paljon ajatuksia ihmisten hyvyydestä ja tekopyhyydestä. Oli pakko jopa kysyä itseltäkin: olenko mä hyvä ihminen?

Kuinka täydellinen ihmisen täytyy olla, jotta olisi hyvä? Vaaditaanko siihen täydellisyyttä jokaisella hyvyyttä vaativalla osa-alueella? Jos joku haluaa auttaa muita ihmisiä ja kohdella kaikkia ihmisiä tasavertaisesti ja hyvin ja kuitenkin silloin tällöin ostaa vaatteen, joka on jossain kaukaisessa Aasian maassa tuotettu raa'alla lapsityövoimalla, eikö silloin ole periaatteessa vain tekopyhä?


Voiko ketään oikeastaan kutsua hyväksi tai sitä vastoin tekopyhäksi? Tunteeko kukaan lukijoista ihmistä, joka olisi kaikessa täydellinen ja hyvä ja elisi kaikkien periaatteidensa mukaan? Mitä jos Greenpeacen jäsen polttaa askin röökiä päivässä? Mitä jos erittäin suvaitsevainen ihminen näkee kadulla tummaihoista ihmistä hakattavan ja käveleekin vain ohitse puuttumatta asiaan millään tavalla? Esimerkkejä löytyisi varmasti satoja, kun vain jaksaisi kaivella.

Itse koen olevani hyvä ihminen. Mutta samalla kai olen myös tekopyhä. Olen huolissani maailman ekosysteemistä, luonnonvaroista ja kaikesta, mitä tämä kaunis pallo jalkojemme alla joutuu kärsimään tämän typerän ihmisrodun vuoksi. Poltan silti tupakkaa ja tuhoan sademetsiä. Rakastan matkustamista ja usein se vaatii monta lentotuntia, mikä tuhoaa ilmakehää. Olen suvaitsevainen enkä hyväksy minkään ihmisryhmän syrjintää, mutta silti olen varauksellinen mustalaisten seurassa ja pelkään liikkua Hervannassa yksin pimeällä, koska täällä on niin paljon ulkomaalaistaustaista väestöä. Keneenkään kohdistuva väkivalta ei ole oikein eikä myöskään kenenkään tappaminen, mutta vaikkapa lapsen raiskaajille tai eläinrääkkääjille olisi oikein saada kunnon turpakeikka.

Yllä muutama esimerkki omasta tekopyhyydestäni. Kaikesta tuosta huolimatta koen kuitenkin olevani hyvä ihminen. Olen varsin vaatimaton tyyppi ja itsensä kehuminen tuntuu hyvin vieraalta jo pelkästään käsitteenä, joten mulle on hyvin hankalaa edes sanoa olevani vaatimaton, puhumattakaan siitä, että olisin edes hyvä ihminen!

Uskon kuitenkin, etten ole ainoa, joka on joskus kyseenalaistanut oman hyvyytensä juurikin näiden salaisten tekopyhyyspaheiden vuoksi. Uskon myös, ettei kukaan voi olla täydellinen ja siksi ihmisen hyvyyttä on myös se, että yrittää edes joskus tehdä jotain, joka auttaisi jotain jossain päin maapalloa. Itse käyn melko usein kirpputorilla ja ostan second-handia ja koen tämän yhtenä hyvänä tekona materialistisessa maailmassa, jossa kaiken pitää olla uutta ja hienoa ja kallista. Tällaiset yksittäiset hyvät teot eivät kuitenkaan muuta tämän tuhoon syöksyvän maailman kurssia, mutta horjuttavat sitä ja hidastavat vauhtia - ainakin muutaman sadasosasekunnin. En nyt tarkoita sitä, että se, joka ei käy kirpputorilla olisi jollain tapaa huonompi ihminen. Jokaisella on se my-way.

Uskaltaakos lukijat paljastaa synkkiä tekopyhyyssalojaan? Mitä teidän mielestänne vaatii, että ihminen on hyvä?

Kestääkö ihmisen hyvyys tekopyhyyttä?

Kevyttä lauantaipohdintaa...

Kommentit

  1. Mulla on ihan sama, että en hyväksy ulkomaalaisten syrjimistä mutta pelkään silti liikkua yksin pimeällä siellä päin missä heitä paljon asuu, enkä yleensä käy siellä ilman koiraa. Iso musta koira luo illuusion turvallisuudesta;)

    VastaaPoista
  2. Itse olen välillä myös haaveillut, että kunpa olisi koira, jonka voisi ottaa mukaan pimeinä syysiltoina. Sellainen joku oikein kunnon mörssäri, mitä kaikki pelkää :D Tai kesäisinhän ne kyttääjät taitavat enemmän siellä puskissa lymytä, kun on lämmin.

    Tuo on kuitenkin kumma juttu, ehkä se on median syytä. Tai onhan siitä kai jotain tilastotietojakin (?), että suhteessa väkilukuun ulkomaalaiset todella tekee paljon noita ikäviä asioita. Mutta koska mulla ei ole mustaa valkoisella, niin tätä ei kannata totena pitää. Mulla on vain sellainen mielikuva, että olisin joskus nähnyt sellaisen tilaston, missä näin olisi, mutta...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Light House Tours & Tulum - historian havinaa Karibianmerellä

Mary Kay

Levoton ja silti ihana Homer