31. joulukuuta 2013

Maailman suurin rakkaustarina

Televisiosta tulee nykyisin niiin vähän mitään katsomisen arvoista. Usein onkin pakko hakea tyydytystä tälle hyvien sarjojen kaipuulle. Jostain se tosiaan aina löytyykin ja toisinaan käy niinkin hassusti, että sitä ihan unohtuu ruudun ääreen tuijottamaan jotain tiettyä sarjaa ja jokaisen uuden jakson jälkeen sitä alkaa tuskissaan kiemurrella paikallaan ja lopulta on pakko antaa itselleen periksi: vielä yksi jakso, sitten mä siivoan. Sitten mä menen nukkumaan. Sitten mä teen jotain oikeasti älykästä ja tärkeää!

Yhtäkkiä huomaa, että näitä vielä-yksiä-jaksoja on mennyt jo viisi. Hups.

Uuden vuoden kunniaksi ajattelin jakaa kanssanne tv-elämyksiä, jotka ovat itselleni muodostuneet tärkeiksi ja jotka ovat kovastikin minua jollain tapaa koskettaneet, äimistyttäneet tai muuten vain koukuttaneet mukaansa. Ajattelin, että tämä olisi hyvä aloittaa vanhalla ja legendaarisella tv-sarjalla, jota en pikkutyttönä saanut televisiosta katsoa, mutta jota kuitenkin aina salaa jostain oven raosta tuijottelin. The X Files. Salaiset kansiot.

Kuva sciencefiction.com


Kaksi-kolme vuotta sitten joulun tienoilla tuo ukkoseni sai käsiinsä kaikki Salaisten kansioiden yhdeksän tuotantokautta, jotka on esitetty tv:ssä välillä 1993-2002. Se oli kuin lottovoitto! Ahkerasti kolusimme sarjaa läpi kausi kaudelta, mutta aikaa kaikkien 202 jakson katsomiseen kesti reilun vuoden. Kansioista riitti iloa siis hyvin monelle tylsälle illalle.

Salaisten Kansioiden viehätys lienee siinä, että se käsittelee suuria salaliittoteorioita ja paranormaaleja ilmiöitä, joista muutenkin olen niin kovin kiinnostunut (todennäköisesti tästä syystä yksi joululahjoistani oli hand-made-foliohattu ja paketti rullafoliota, krhm... kiitos vain, tarpeeseen tuli!). Etenkin maan ulkopuolinen elämä (extraterrestial - sana, jonka tulen tämän kyseisen sarjan myötä varmasti ikäni muistamaan!) on aina viehättänyt mua erityisellä tavalla, enemmän kuin aaveet ja muut paranormaalit jutut.


Näyttelijätyö on aivan loistavaa. David Duchovny ja Gillian Anderson tekevät aivan mielettömän suorituksen, etenkin Duchovny, jos saan tarkentaa. Kuka muistaa kyseisen miesnäyttelijän sarjasta Californication? Öh, ei kukaan. Sehän on Fox Mulder Salaisista kansioista...!

Mulderin ja Scullyn tarina on niin paljon muutakin kuin vain UFOjen ja kummitusten jahtaamista. Se on paljon syvemmällä rooleissa ja heidän tarinoissaan, sivurooleja unohtamatta (Kuka voisi unohtaa legendaarisen Skinnerin tai mystisen Tupakkamiehen?). Mulderin ja Scullyn keskeinen tarina rakentuu hitaasti, mutta viitteitä siitä on koko ajan joka puolella, kunhan vain jaksaa uskollisesti katsoa jokaisen jakson. Ensimmäisillä tuotantokausilla Scully on rasittava ja ärsyttävä muija, joka kaikista itse näkemistään ja kokemistaan todisteista ja tapahtumista huolimatta ei suostu uskomaan mihinkään paranormaaliin. Hiljalleen  alkaa kuitenkin hänenkin mielensä muuttua ja lopulta, kun kehiin astuu kriittinen agentti John Doggett, Scully onkin se, joka on jo jotain ottanut opikseen Mulderin "hössötyksistä".

Toisaalta viimeisillä kausilla mukaan remmiin hyppäävä John Doggett hieman laimentaa fiilistä, sillä kukaanhan ei voi koskaan eikä millään tavalla korvata Fox Mulderia. Toisaalta kun Robert Patrickin (tunnetaan mm. Terminator II:n T1000:na) naamavärkkiin tottuu, fiilis koko sarjan raiskauksesta hieman laantuu.


The X Files on mielestäni tv-, elokuva- ja kirjahistorian suurin rakkaustarina, jonka voi ymmärtää vain katsomalla sarjan alusta loppuun. Kärsimättömimmät odottavat kliimaksia usein kuitenkin aivan liian aikaisin. Suosittelen tätä nostalgista scifi-sarjaa ihan kaikille, jotka eivät hätkähdä sanaa scifi.

The truth is out there.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa!