'Vaara' on toinen nimeni...

Huh, tajusin tänään, miten vaarallisesti oikeasti elän! Olin tänään työpaikan puolesta kokopäivän turvakorttikoulutuksessa, jossa käsiteltiin työpaikalla, ja miksei kotioloissakin, syntyviä uhka-, vaara- ja riskitilanteita. Pääosissa olivat lähinnä tulipalot, mutta toki sivuttiin myös mm. hoitoalalla ikävän yleisiä väkivaltatilanteita. Taitavat olla harvassa ne hoitsut, jotka eivät ole koskaan olleet tilanteessa, missä potilas tai omainen ovat hyppineet naamalle (kirjaimellisesti).

Tulipalo-ongelman yhteydessä meidän hupsun hauska kouluttaja sivusi tietysti myös sähkölaitteista johtuvia tulipaloja. Tajusin, että teen lähes kaiken väärin ja erittäin riskialttiisti. Alkoi oikeasti vähän pelottaa.

Tuli on kaunis elementti niin kauan kuin se pysyy hallittuna takassa tai uunissa. Tässä lämmitelyä mökillä Millin kanssa.

Jatkojohdot. Jatkojohtoja ei saa käyttää kuin väliaikaisesti. Jatkuvassa käytössä ne voivat ylikuormittua ja sulaa. Öö, no ainakin kaksi jatkojohtoa on meillä jatkuvassa käytössä.

Sitten oli vielä se, kun jatkojohtoihin lykätään kiinni liuta paljon tehoa vaativia sähkölaitteita (mm. kaikki keittiön sähköä vaativat vatkaimet ja vitkuttimet), niin johdot sulaa ja sulakkeet paukkuu ja kaikki palaa. Tätä en kuitenkaan minäkään ole koskaan onnistunut tekemään!

Jääkaappi. Jääkaapin takana sijaitsevat tuuletusräppänät pitäisi puhdistaa pölystä ainakin kerran vuodessa. Muuten voi ilmetä liekehdintää. Emme ole tehneet tätä kertaakaan tähän Herwoodin kämppään muuton jälkeen ja siitäkin alkaa olla kohta kuusi vuotta.

Pyykinpesukone. Pyykkikoneen siivilä pitäisi aika ajoin tarkastaa ja putsata. Muuten voi hajota koko masiina, syttyä tuleen ja laskea vielä vedet alakertaan asti (EDIT 4.6.14: Olipas mielenkiintoinen lause... ottaen huomioon, että mehän asumme alakerrassa! Hihi!). Lisäksi pyykkihana pitäisi sulkea aina pesun jälkeen. Niin, no. Ei olla paljon tarkasteltu eikä hanoja suljettu.

Astianpesukone. Tätä ei saisi koskaan jättää valvomatta päälle, niin kuin ei myöskään pyykinpesukonetta. Harva se kerta olen jättänyt pahimmassa tapauksessa jopa molemmat pauhaamaan ja lähtenyt itse kauppaan.

Kannettava tietokone. Laiskimpina hetkinä makaan sängyssä ja tuijotan läppärin ruutua. Tiedän kyllä, että epätasaista alustaa vasten kone kuumenee helposti ja saattaa tiltata. Ja sekös on ärsyttävää. Jos oikein huono tuuri käy, lakana voi syttyä tuleen. Toisinaan käytän koneen alla kirjaa tms. kovaa alustaa, mutta usein en.

Puhelin ja sen lataaminen. Sitä ei kannata tehdä niin, että puhelin on sängyssä keskellä helposti syttyviä vuodevaatteita. Näitähän on, akkujen ylikuumentumisia, luurin räjähtelyjä. Toisinaan sorrun kuitenkin tähänkin. Ehkä joskus herään keskeltä liekkimerta.

Loisteputkilamput. Etenkin vilkkuvat loisteputkilamput ovat melkoinen paloturvallisuusriski. Ne pitäisi vaihtaa HETI, kun vilkkumisen huomaa, ei sitten kahden kuukauden päästä, koska silloin voi olla liian myöhäistä. Myönnän, olen vallan laiska vaihtamaan loisteputkilamppuja. Ne vaihdetaan yleensä vasta sitten, kun valoa ei enää syty. Eikä aina sittenkään.


Simple things, self-evident things. Näitä ei vaan tule koskaan ajateltua. Jollain tapaa sitä kokee oman elämänsä melko turhaksi huviksi, jos ei tämän vertaa voi pitää huolta oman kodin sähkölaitteista. Pitäisikö tehdä muutos hyvän sään aikana!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttarit 14.6.

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Light House Tours & Tulum - historian havinaa Karibianmerellä

Mary Kay

Ei häitä ilman (turkooseja) kukkia