Will Smith sanoi ei Oscar-gaalalle!

Helmikuun lopussa on taas Oscar-gaala, jossa palkitaan kaikki vuoden 2016 merkittävimmät elokuvat. Päätähtenä tässä yhdessä elokuva-alan merkittävimmässä palkintogaalassa ovat yhdysvaltalaiset Hollywood-näyttelijät ja elokuvat. Yksi kategoria palkitsee myös parhaan vieraskielisen elokuvan ja lyhytelokuvien sarjassa nähdään myös usein kansainvälistä tuotantoa. Jälkimmäisessä kategoriassa vuonna 2014 oli ehdolla suomalainen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa?, mutta se jäi ilman palkintoa.

Will Smith, Spike Lee ja muutama muu elokuva-alan huippu ovat ilmoittaneet boikotoivansa vuoden 2016 Oscars-gaalaa. Syyksi he ovat ilmoittaneet sen, että viimeisen kahden vuoden aikana lähes kaikki ehdokkaat ovat olleet valkoihoisia. Täytyy sanoa, että Will Smith, jolla on itselläänkin muutaman mielestäni hyvä elokuva takana (mm. Independence Day, I Am Legend (voi olla, että vaikutusta on myös sillä, että pidän katastrofi- ja apokalypsielokuvista aivan mahdottomasti!)), menetti nyt vähän pisteitä osallistumalla tällaiseen boikottiin.

Mielestäni on ihan hyvä boikotoida oikeasti rasistisia asioita. Oscar-gaalan boikotoinnissa ei mielestäni kuitenkaan ole mitään järkeä, niin kuin ei gaalassa itsessään ole mitään rasistista. En usko, että 2010-luvulla voisi kyse olla enää ihon väristä. Mielestäni tässä nyt väkisin väännetään sitä rasismia, ja se jos mikä on raivostuttavaa.

Vertaan tätä ronskisti naiskiintiöihin, joita suuret feministit ovat ajaneet iät ja ajat läpi yritysmaailmassa. Vertaan siinä mielessä, että mielestäni touhu on aivan yhtä naurettavaa. Anteeksi nyt vain, jos joku feministi eksyy tätä lukemaan.

En väitä, etteikö yritysmaailmassa tapahtuisi varmasti sitäkin, että miehet palkataan naisen sijaan vain siksi, koska kyseessä on mies. Uskon kuitenkin vakaasti siihen, että riippumatta siitä, minkälainen yritys on kyseessä, johtaja haluaa alaisekseen parhaat mahdolliset työntekijät. Jos yrityksessä olisi naiskiintiö, tämä kyseinen herra Isoherra voisi joutua palkkaamaan tämän vuoksi yritykseensä epäpätevän naistyöntekijän pätevän miestyöntekijän sijaan. Ei kuulosta reilulta, ei ollenkaan. Minä haluaisin omaan yritykseeni, jos semmonen olisi, parhaat työntekijät. Jos ne olisivat kaikki miehiä, niin sitten ne varmaan olisi kaikki miehiä. En varmasti palkkaisi yhtäkään naista, jos ne selkeästi olisivat näitä miestyöntekijöitä pätemättömämpiä. Jos hakijoista pätevimmät olisivat naisia, niin sitten mulla olisi yritys täynnä naisia.

Vähän sama juttu toimii näiden Oscar-ehdokkaiden kanssa. Mitä jos parina viime vuonna ei vaan ole ollut yhtään merkittävää tummaihoista näyttelijää tai elokuvan tekijää? Toissa vuonna ehdokkaana parhaaseen miespäärooliin oli 12 Years a Slave -elokuvan Chiwetel Ejiofor, joten ei se nyt ihan valkonaamojen juhlaa ole ollut, vaikka ei Chiwetel pystiä mukaansa kopannutkaan. Sen sijaan naissivuosan Oscarin vei samaisen elokuvan Lupita Nyong'o. En siis ymmärrä, mitä täällä nyt kitistään aiheesta. Olisiko pitänyt laittaa ehdolle "huonoja" tummaihoisia "hyvien" valkoihoisten tilalle? Missä reiluus ja oikeudenmukaisuus?

Niin kuin jo sanoin; elämme 2010-lukua. Naurettavaa vedota ihmisten ihon väriin. Jos on hyvä, niin on hyvä, eikä sillä ole mitään tekemistä ihon värin tai minkään muunkaan kanssa.

Olen aina pitänyt elokuvista ja katsonut niitä paljon. Oscarit eivät kuitenkaan ole juuri kiinnostaneet mua ennen vuotta 2014. Tämän vuoden Oscarit jaetaan jo 88.:nen kerran, mutta itselle ne ovat siis vasta kolmannet. Mielenkiinto heräsi aivan sattumalta toissa vuonna, kun satuin olemaan yövuorossa oikeaan aikaan ja katselin televisiosta aamuyön pikkutunneilla alkavaa suoraa lähetystä tuolta julkimoiden ja upeiden elokuvien loisteesta. Viime vuonna olikin sitten jo laitettava kello soimaan yöllä kello kolmelta Oscareiden vuoksi. Tänä vuonna toivon, että työvuorot osuvat niin, että voin rauhassa katsella Oscar-gaalan omalta kotisohvalta suorana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tie pohjoiseen - Kaunis Senjan saari

Polttarit 14.6.

Levoton ja silti ihana Homer

Ei häitä ilman (turkooseja) kukkia

Mary Kay