7. huhtikuuta 2014

Alaska Dreamin'

Ei California, vaan Alaska dreamin'!

Vaikka reissuun on aikaa vielä pitkälti (n. 146 päivää tarkalleen), en ole voinut olla haaveilematta, mitä kaikkea meidän häämatkamme tulee sisältämään. Suurena apuna on ollut tietysti tuo Alaskan Lonely Planet -opas, joka niin kuvien kuin inspiroivien tekstiensä kera on saanut mun matkakuumeen nousemaan jopa vaarallisiin lukemiin. Hitot niistä häistä...! Kunhan pääsee häämatkalle, haha! ^.^

Sammuttaakseni tätä jatkuvaa matkanhimoa ajattelin jakaa teille lukijoille ajatuksia siitä, mitä kaikkea haluan tehdä ja nähdä ensi syyskuussa koittavalla matkallamme.

Koska vuoret! Miksi en lähtisi ihastelemaan Alaskan - ja koko pohjoisen Amerikan mantereen - korkeinta vuorta, jonka huippu kohoaa 6168 metrin korkeuteen? Totta munassa! Samalla voisi suorittaa jonkinlaista kalastus-/eräretkeä Denalin kansallispuistossa, mikäli se vain on mahdollista ja uskallusta riittää. Nuo Alaska harmaakarhut kun ovat vähän eri kaliiberia kuin nämä suomalaiset nallet, ovat ihmisiäkin suihinsa popsineet! Denalin puistoon pääsee tukikohdastamme Anchoragesta helposti junalla kahdeksassa tunnissa, kun pohjoiseen suuntaava juna pysähtyy Denalin kaupungissa. Junan kulku Alaskan jylhissä maisemissa on jo kuulemma itsessään huikaiseva kokemus!
Glacier Bay Alaskan kaakkoiskolkassa on myös kiinnittänyt mun huomioni upeilla luontokuvillaan. Ja koska ehdottomasti suuntaamme matkalla kaakkois-Alaskaan, miksi emme pysähtyisi matkalla tähänkin luonnonpuistoon kokeilemaan kenties kalastusonnea. Suurina kalamiehinä ja -naisia (yeah right) on tietysti päästävä hieman narraamaan lohta sun muita meren ja jokien asukkeja. Komiat jäätikkö- ja metsämaisemat ovat aina plussaa siinä ohessa!


Jono saaria hivuttautuu kohti Euraasian mannerta lännessä. Kun ainakin Lonely Planet kehottaa tutustumaan Alaskan osavaltioon risteilemällä, kai sitäkin voisi sitten kokeilla. En ole tarkemmin vielä perehtynyt, minkälaisia risteilyjä tuolla tarjolla olisi, mutta äärimmäisen hyvältä vaihtoehdolta pieni merimatka Aleuteilla kuulostaa!

Ja koska mun suunnitelmat välillä vallan korkealentoisiksi heittääntyvät... niin mikäpä olisi ollut hauskempaa kuin puksutella paatilla saarijonoa niin pitkään, että vastaan olisi tullut tuo suuri ja mahtava Neuv... Venäjä, ja sitten huristella Siperian halki junalla takaisin koti-Suomeen! Olisi tullut sitten samalla koettua sekin, Venäjän vodka-juna, hihi!Risteilystä puheen ollen...


Aivan ehdoton asia, josta en missään nimessä halua matkallamme tinkiä on White Pass & Yukon Trail -junamatka! Mun on siis _pakko_ päästä. Roope Ankan räpylän jäljissä haluan nousta Skagwayn kylästä lähtevään maisemajunaan ja matkustaa Klondiken kultaryntäykseen 1800-luvun loppupuolelle. Juna huristelee vuoristomaisemissa kyseisen kultaryntäyksen merkittävimmillä paikoilla päättyen Kanadan puolelle Yukonin territorion kaupunkiin nimeltä Whitehorse.


Miten tämä sitten millään tavalla liittyy risteilyihin?

Skagway on pieni kylä kaakkois-Alaskassa, kapean vuonon pohjukassa, jonne ei pääse tietä pitkin kuin pohjoisesta laskeutuvaa Haines Highwayta pitkin (matalammalla tien rakennus lienee tyssännyt kirjaimellisesti jäätävään jäätikköön ja vuoristoon....). Päästääkseen Haines Hwy:lle, pitäisi matkustaa ensin Fairbanksiin. Siihen meillä ei ole aikaa, sillä White Pass -juna ei kulje talvisin ja sen viimeinen lähtöpäivä syksyllä on 5. syyskuuta. Selailtuani bittiavaruutta ja LP-opasta tulin tulokseen, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin matkustaa Skagwayhin laivalla!

Kumma kyllä, olen ymmärtänyt kaiken keräämäni tiedon perusteella, ettei Anchoragesta pääsisi laivalla Skagwayhin. Meidän on siis etsittävä ensin kaupunki, josta laiva kulkee Skagwayhin? Nice. Jälkiviisaana voin vain todeta, että olisi ollut miljoona kertaa kätevämpää lentää Alaskan pääkaupunkiin Juneau'hun, josta laivoja Skagwayhin olisi vallan kulkenut...

Mutta kyllä minä siihen junaan aion ehdottomasti mennä!... ja sitten kun tämän kaiken ehtisi kahdessa viikossa, joka on auttamatta aivan liian lyhyt aika... oli sitä sitten missä päin maailmaa tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto