30. maaliskuuta 2017

Nirsolla ongelmat suurenee - muuttuvista matkustustottumuksista ja lentojen valinnan vaikeudesta

Vaikka intohimo matkustamiseen säilyy vuodesta toiseen yhtä suurena, matkustustottumukset tuntuvat muuttuvan. Ihan konkreettisesti tajusin sen tässä eräänä päivänä, kun tutkin lentoja toukokuun lomalleni. Yhtäkkiä huomasin, että olenkin muuttunut nirsoksi. Siinä, missä ennen lentolippujen ostopäätökseen vaikutti lähes ainoastaan lennon halpuus, se ei enää ollutkaan ykkösprioroteetti. Halusinkin nyt jotain aivan muuta. Oletko sinä huomannut muuttuvasi valikoivaksi matkustamisen suhteen vai oletko vielä se sama hälläväliä-tyyppi, kun klikkailet itsellesi lentoja bittiavaruudessa?

Ennen lennon aikataulu, koneen vaihtaminen tai siihen liittyvä vaihtoaika tuntuivat täysin yhdentekeviltä. Kunhan piljetti maksoi vähän, millään muulla ei ollut väliä. Oli tärkeää päästä mahdollisimman halvalla reissun päälle. Tietysti tämä on tärkeä osa matkan suunnittelua edelleenkin, ja sekin toi osaltaan hankaluutta mun taannoiseen lentojen metsästykseen. Raha kun ei kasva puissa, vaikka kaikki ylimääräinen raha, joka jokaisen kuun pikkuruisesta hoitsun tilistäni jää käteen, meneekin mun matkakassaan. Jos siis kaikki muu muuttuukin, niin suuresta intohimostani en suostu luopumaan ja edelleen koen rahojeni menevän hyödyllisimpään käyttöön matkustaessa.

Totuus lentomatkustamisesta on kuitenkin se, että mitä suorempi lento, sitä kalliimpi se yleensä on. Kahdella vaihdolla lentäminen maailman toiselle puolelle tulee yleensä halvemmaksi, ja kaupan päälle saa toisinaan helvetilliset vaihtoajat, jotka venyttävät kokonaismatka-ajan lähelle kokonaista vuorokautta. Notku siinä sitten ensin viisi tuntia lentokentällä jossain paikassa X väsyneenä ja tylsistyneenä ja sitten toisen pitkän lennon jälkeen toiset viisi tuntia jossain toisessa paikassa. Muutamia kertoja tämän kokeneena voin sanoa, ettei enää ikinä

Lentoja kannattaa alkaa metsästää myös hyvissä ajoin, sillä lippujen hinnat alkavat ärsyttävästi nousta, mitä lähemmäs matkustuajankohta tulee. Itse olen muutaman kerran menettänyt aivan uskomattomat lentodiilit, hinnoissa jopa yli sata euroa, vain siksi, etten varannut lentoja heti, kun ne löysin. Hyviä, kohtuuhintaisia ja vaihtojen suhteen upeita lentotarjouksia voi siis löytää, jos on aikaisin liikkeellä. Dublinin suorat, 150 euron menopaluulennot missasin vain muutama viikko sitten. En siis ole itsekään oppinut tätä vielä. Nyt joudun taistelemaan kaikkien näiden mainitsemieni asioiden kanssa ihan tosissaan. Buu.

Nyt olin kuitenkin valmis maksamaan lentolipuista hieman enemmän vain siksi, että ne olivat suoria lentoja ilman sitä koneen vaihtamisen tuskaa. Halvimmillaan olisin lentänyt Irlannin Dubliniin ja sieltä pois toukokuussa rapialla 120 eurolla, mutta sekä meno- että paluulento sisälsi parin tunnin vaihdon Lontoossa. Heathrow'n kentällä kerran olleena voin kertoa, että haluan vältellä sitä lentokenttää niin pitkälle kuin mahdollista. Koneen vaihtaminen kentällä, jossa on miljoona eri terminaalia, oli jokseenkin turhan stressaavaa puuhaa. Dublin on myös mielestäni niin lähellä kotomaata, että tuntuisi järjettömältä uhrata matkustusaikaa vaihtoineen siihen lähes seitsemän tuntia, kun suoralla lennolla siellä olisi kolmessa. Finskin suorat lennot siis pyörivät siinä kolmensadan hujakoilla ja se voisi olla vielä sellainen hinta, jonka voisin maksaa tällaisesta "lähimatkailusta".

Mutta se iso mutta. Jos olen alkanut nirsoilla lentojen vaihtojen määrän ja niihin tuhlaantuvan ajan suhteen, olen huomannut nyrpisteleväni myös itse lentojen aikatauluille. Nyt jälkeenpäin tuntuu todella idioottimaiselta, että lensimme esim. Nepaliin niin, että olimme Kathmandussa perillä "myöhään" illalla, tai ainakin pimeän tulon jälkeen. Enää en haluaisi olla perillä missään myöhään illalla. Se tuhlaa loma- ja reissuamisaikaa, itse kohteeseen perehtymistä ja onhan se vähän turhan jännittävääkin putkahtaa lentokoneesta ulos jossain vieraassa maassa pimeän tulon jälkeen. Myös kotiin päin tullessa olisi kiva olla ihmisten aikaan perillä. Finnairin lennot Dublinista Helsinkiin olivat perillä niin myöhäisiin ajankohtiin, että olen ehkä jo salaa itseltäni ne tyrmännyt. Salaa siksi, etten ole vielä oikeastaan päättänyt, että otanko nämä lennot vai odotanko ihmettä tapahtuvaksi... 

Vaikeuksia tuottaa toisinaan myös matkustamisen päivämäärät, kuten nyt sain jälleen huomata. Tällä kertaa ongelmia tuottaa eniten se, että paluupäivästä seuraavana päivänä mun pitäisi olla Oulussa aamulla pääsykokeissa... tietysti haluan reissuamisajan mahdollisimman pitkäksi, mutta vaihdottomien lentojen ja niiden aikataulujen yhteen sovittaminen tuovat edelleen omat hankaluutensa tähän soppaan. Olen lähes luopunut ajatuksesta, että yhdistäisin Irlannin visiitille myös muutaman päivän linnabongauksen Skotlannissa, sillä jostain syystä Helsingistä ei lennä järkevään aikaan suoria lentoja myöskään Edinburghiin, eikä etenkään niinä päivinä, jotka tarvitsisin oman duunin ja loman kannalta.

Toinen merkittävä muutos vuosien takaisiin reissutottumuksiin lienee se, etten oikein hyväksy enää mitä tahansa kortteeria yöpymispaikakseni. Luulen, että ne surkuhupaisat majapaikat vaikkapa Nepalissa menisivät mukisematta läpi, mutta matkustaessani länsimaissa odotan saavani siistin huoneen vaatimattomilla pikku mukavuuksilla. En esimerkiksi TÄTÄ. En tiedä miksi, mutta pelkkä ajatus yösijan sinnepäisyydestä länsimaissa on iljettävämpää kuin yksikään niistä nuhjuisista paikoista, joissa olen yöpynyt hieman eksoottisimmissa kohteissa.

Tietysti nämä lentoihin ja majapaikkoihin liittyvät kriteerit tekevät matkustamisesta ehkä aavistuksen hankalaa, mutta ei toki mahdotonta. Vaikka tällä hetkellä mun toukokuun Irlannin reissu tuntuu eniten juuri siltä mahdottomalta. Mielessä kuitenkin kummittelee voimakkaana Cliffs of Moher, Skellig, irkkupubit sun muut.

... ehkä siirrynkin tästä blogin puolelta nyt tarkastelmaan niitä lentoja VIELÄ KERRAN.

P.S. Oon hirveesti pahoillani, ettei mulla ollut mitään sopivia kuvituskuvia 😐

40 kommenttia:

 1. Hyvin tuttua. Enää ei kahden vaihdon lennot kelpaa ja jos suoria on tarjolla sinne, minne on menossa, niin niistä maksaa mieluusti hieman ekstraa. Ja majoituksissa täysin sama myös. Mikä tahansa ei tosiaan valikoidu. Nykyään haenkin hinta-laatusuhdetta, en vain edullista hintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indeed! Itsellä vielä tosin hieman hakusessa tuo hinta-laatusuhteen arvioiminen ja joskus vielä saattaa mennä ihan pieleen koko hotellivalinta :D Lopultahan se on kuitenkin arpapeliä, että minkälainen kämppä kohteesta sitten löytyy todellisuudessa.

   Poista
 2. Tiedän tuskan ja itsekin mietin reissussa aina, että miks aina pitää mennä kengännauhabudjetilla. Miks lentokentistä on tehty maanpäällinen helvetti. Minulle Hostel Firlik oli pohjanoteeraus Szczecinissä. Sitten kun mä olen käynyt kaikki Suomen kunnat geokätköjen perässä voin ruveta miettimään reissaamista harvemmin, mutta hartaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisin noihin lentokenttien viihtyvyyteen onneksi panostetaan enemmän. Tai siltä ainakin tuntuu :) Mutta se ei silti saa himoitsemaan pitkiä ja useita vaihtoja!

   Poista
 3. Meilläkin on kyllä matkustustottumukset muuttuneet aika radikaalistikin tässä vuosien varrella. Suoria lentoja suositaan, ja pitkät Australia-Suomi -väliset lennot on hoidettava mieluiten vain yhdellä stopilla. Pitkät lennot on muutenkin ihan tarpeeksi rankkoja, joten oon valmis maksamaan lisää siitä, etten saavu perille ihan kuolleena.
  Majoituspreferenssit on vaihtuneet reppureissuluolista laadukkaampiin. Toisaalta jos pidemmälle, kuukausien matkalle lähdetään, niin majoittua pitää joskus pikkubudjetilla. Pariskuntana kuitenkin oma huone on oltava, hostellissa en enää yöpyisi, ellen sitten olisi yksin reissussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, matkan pituus yleensä määrittelee myös majoitusvalintoja! Enkä minäkään yhdessä ukkelin kanssa valitsisi hostellia (ukkeli tuskin edes suostuisi siihen, jos ehdottaisin)!

   Poista
 4. Voin kompata melkein kaikissa kohdissa, itsellä hostellimajoittautuminen vielä menee, ainakin kun matkustan yksin. Mutta kyllä sitä mielummin maksaa vähän enemmän kuin vaihtaa konetta tai lentää illalla jne.

  VastaaPoista
 5. Kai se niin on, että aikansa kutakin. Kyllä meille enemmän nykyään merkkaa luksus. Sitten erityisesti harmittaa, ettemme pääse matkustelemaan edulliseen ajankohtaan, eikä osata tehdä ekstempore päätöksiä jos jotain halpaa ilmenee. Paitsi budapestiin nappasin kerran neljälle hengelle 50 euron lennot per naama heti ne nähtyäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseltä ei sinänsä nuo extemporepäätökset onnistu töiden ja perheen ja lemmikkien puolesta, mutta yksi jos useampikin edullinen lentotarjous on mennyt sivusuun, kun jään liiaksi jahkailemaan :/

   Poista
 6. Matkustamisessa joutuu kyllä itsekin usein hinta- ja laatusuhteeseen yhdistämistä 😀 Ei ole aina helppoa, mutta toki itsekin miettii jos on monen tunnin vaihdot onko sen arvoista 😀 Toki jos on hyvä matkaseura niin matkustaminenkin on hauskaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Lisäksi, jos matkan kesto on enemmän kuin viikko tai kaksi, niin silloinkaan ei nuo pitkät vaihdot haittaa niinkään paljon!

   Poista
 7. Kuulostaa jotenkin hirmuisen tutulta. Iän myötä mukavuudenhalu kasvaa ja itsekin olen havainnut viettäväni yhä enemmän aikaa erilaisten hakukoneiden äärellä punnitsemassa vaihtoehtoisia lentoja. Onni on Skyskanner ja muut tämän mahdollistavat monipuolisemmat hakuhärvelit :)

  VastaaPoista
 8. Hyvä kirjoitus! Minua ei niin haittaisi hengailla pitkäänkin lentokentillä koneenvaihtoa odotellessa, mutta mutta. Kun nykyisin on matkaseurana tuo aisaparini, aka aviomies, jolle lennot ja niiden lyhyys ovat pääasia, niin sillä tulee yleensä nuo suorat lennot valittua, jos se vain on mahdollista. Majoitus on hoitunut nyt blogin ansiosta mitä erinomaisimmin, mutta en kyllä ole senkään suhteen alkanut nirsoilla, jos olen ihan "omalla lomalla", ilman blogin tai työn vastuita. Jes, Moherin kalliot ja irkkupubit kuulostavat aina kelvoilta suunnitelmilta - kurkkaapa myös Slieve League Donegalin puolella: korkeammat kalliot kuin Moherit, eivätkä turistirysä! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
 9. Mulla menee varaamiset (sekä liput että majoitukset) yleensä niin viime tippaan, ettei edulliset hinnat ole enää voimassa. Niinkuin viime kesänä 2 päivää ennen reissulle lähtöä ja viikon reissulla joka päivä eri hotelli.

  Olen myös ollut tuon tason suhteen aina nirso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä nirsous on nostanut päätään oikeastaan vasta sitten, kun aloin tienata kunnolla. Toisaalta, olen nytkin opiskelija ja budjetti on vähäpätöinen, mutta silti valitsen hyvin hyvin hyvin pitkin sormin sen halvimman majapaikan.

   Poista
 10. Halpoja lentoja bongaillessani katson aina vaihtojen määrän, lähtö- ja saapumisajan ja saapumiskentän. Suosin suoria lentoja sen helppouden, mutta myös sen vuoksi, että suorien lentojen päästöt ovat pienemmät. Etenkin halpalentoyhtiöillä matkustusajat saattavat olla todella huonot, ja joissakin kohteissa aikaisille aamulennoille päästäkseen täytyy ottaa lentokentälle taksi, joka sitten nostaa matkakustannuksia. Tai kenttä on kaukana ja huonojen yhteyksien päässä. Toisinaan onkin parempi ottaa ne pikkaisen kalliimmat (ja suorat) lennot säästääkseen rahaa, aikaa ja hermoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ympäristön kannalta suosin itsekin mahdollisimman suoria lentoja, vaikka ne sitten maksaisivatkin enemmän!

   Poista
 11. Hyviä pointteja kyllä tässä postauksessa! Monen vaihdon välttämiseksi olisin valmis varmaan maksamaan vähän enemmän, vielä en kuitenkaan ole mihinkään niin kauan päätynyt, että tällaista olisi pitänyt pohtia. Lentoajoilla ei niinkään ole väliä, ellei siinä sitten menetä tosi paljon reissuaikaa. Parin viikon päästä lähdetään Ateenaan ja lento nousee joskus klo 6.30. Helsinkiin kavereiden luo suunnataan jo edellisenä iltana, josta sitten silmät sikkurassa voi raahautua koneeseen nukkumaan. Ollaan kuitenkin tosi hyvissä ajoin sitten jo perillä, vaikka ei nuo älyttömät aamuheräämisetkään mukavia ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaiset lennot kyllä hoituvat silloin ihan mukisematta, jos on joku kenen luona majailla lentoa edeltä yö Helsingissä tai lähimaastossa. Itse olen vaan sen verran nirso siinäkin suhteessa, että mieluummin lähden suoraa kotoa ja palaan suoraan kotiin ilman ylimääräistä yöpymistä missään. Hankalaa on välillä :D

   Poista
 12. Ympäristönkään kannalta ei ole järkevää tehdä välilaskuja etenkään lyhyillä Euroopan sisäisillä lennoilla, mutta mulla on edelleenkin opiskelijana hinta se tekijä, mikä määrää miten matkustetaan, muuta sitten vaan siedetään. Tuo on ihan totta, että muuten niin siiteissä länsimaissa reissatessa ei vain jaksaisi sietää mitään ällötyksiä majoituksen suhteen, vaikka muualla maailmassa vaikka hostellihuone, jonka muuten puhtaassa valkeassa peitteessä olisi pieni tahra, olisi jo ihan luksusta. :) Miksiköhän en muuten näe kenenkään muun kommenttia tässä postauksessasi..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Probleemi oli se, että jostain syystä Blogger onnistui piilottamaan multa kokonaisen joukon kommentteja (hyväksymättömiä) ja ne ponnahtivat mun silmieni eteen eilen, siis kaksi vuotta sinunkin kommentin jälkeen, joten sen vuoksi kommenttikenttä on komeillut tyhjyyttään. Olen pahoillani, en tiedä, miten Blogger ja minä onnistuimme tässä ja siitä huolimatta, että olen tarkistanut säännöllisesti tuon hyväskymättömien kommenttien kansion...:(

   Poista
 13. Hyvin paljon asamoja asioita ajatelen varatessani lppuja. Ei tosiaankaan 2-3 vaihtoa ja tuntien notkumista lentokentällä, vaikka kuinka saisi halvemmalla liput. On myös tosiaan merkitystä sillä, mihin aikaan kohteen saapuu. Parhaimmilla yhteyksillä kun Oulusta lähtee, niin on jo klo 10 aikaan aamupäivästä Euroopassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihana nopsalta tuo Oulusta Eurooppaan :D

   Poista
 14. Mielenkiintoinen pohdinta asiasta. Itsellä asia on muuttunut, vanhenemisen myötä, hieman toiseen suuntaan: toivon pitkille lennoille välipysähdystä, jotta voi kävellä, nostaa jalat ylös, ruokailla ja käydä kaikessa rauhassa "naisten huoneessa". Ja mitä enemmän lennän, sitä enemmän vihaan sitä. En nimittäin pysty nukkumaan koneessa, joten pitkien lentomatkojen jälkeen olen kuin zombie. Jaan niin lentämiseen liittyvän tuskan kanssasi! Valitettavasti kauas on piiiitkäää matka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään pysty nukkumaan koneessa ja perillä on yleensä sellainen yliväsynyt olo, ettei vaan malta nukkua, mutta kaikki tapahtuu kuin sumussa :D

   Välilaskuissa on kyllä kiva, että pääsee kunnolla venyttelemään ja liikkumaan, mutta parhaimmillaan ne ovat silloin, kun se liikkuminen ja venyttely tapahtuu matkalla seuraavaan koneeseen suoraan :D

   Poista
 15. Selaan intohimoisesti kaikenmoisia lentodiilisivustoja vaikka tiedänkin, että lähes aina niiden superhalpojen tarjousten takana on joku 3 koneen combo ja viimeksi esim edulliset lennot Balille olisi vaatinut lähes 30h matkustamisen. Yhh. Ei vaan aina ole rahaa suoriin lentoihin :( Paha virhe oli myös kerran päästä upgradeemaan business luokkaan kun nyt tietää miten paljon kivempi se on raha ei riitä kun siihen economyyn :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, apua! Varmaan kamala todellisuus iski vasten kasvoja, kun palasi busineksesta takaisin rahvaan joukkoon! :D

   Poista
 16. Mä olen ollut aina lentojen suhteen nirso. En halua useita vaihtoja enkä pitkiä vaihtoaikoja, koska siinä menee arvokasta loma-aikaa hukkaan. Ja se vie energiaakin. En myöskään halua aikaisen aamun lentoja, koska jos herätys on liian aikaisin, nukun edellisen yön huonosti ja seuraava päivä menee sitten väsyneenä nuokkuessa. Usein hotelliin/majapaikkaan ei myöskään pääse kirjautumaan ennen alkuiltapäivää, joten aamupäivä menee lusiessa ja huonetta odotellessa. Ei kiitos. Myöskin myöhäinen paluulento on no-no, koska siinä menee viimeinen matkapäivä vähän hukkaan, kun alitajuisesti tulee vain kytättyä kelloa, että koska sinne kentälle oikein pitää lähteä. Myöhäinen menolento on ihan ok, koska kohteeseen saavuttua voi painua suoraan pehkuihin ja seuraavana aamuna on sitten tikkana tutkimassa uutta paikkaa.

  Tingin näistä kriteereistä ainoastaan jos hintaero on ihan huomattava (useita satoja euroa), mutta satasen parin takia en todellakaan jaksa mitään ylimääräistä säätöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! Itse vähän karasastan vain tuota myöhäistä saapumista kohteeseen. Sinänsä olet oikeassa siinä, että on sitten seuraavana aamuna heti valmiina uusiin seikkailuihin, mutta pari kertaa on vain käynyt niin, että iltalennon jälkeen oudossa paikassa kuumottaa vähän liikaa ja se on inhottava tunne heti ensimmäisenä, kun astuu lentokentältä ulos :/

   Poista
 17. Itse alan lentojen haun aina siten, että lajittelen ne nopeuden mukaan. Sitten alan katsomaan mikä on nopein lento järkevillä hinnoilla. Eli mieluummin maksan jonkun verran enemmän järkevistä lentoajoista, jos suinkin vaan on mahdollista. Tänään viimeksi laitoin rastin päälle yhdelle kohteelle, kun ei saa sinne järkeviä lentoaikoja. Vaikka liput halvat olisi olleetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä systeemiltä! Pitää itsekin testata tämä taktiikka! :)

   Poista
 18. Voi kyllä, nirsoksi on tullut muututtua. Mielellään maksaa vähän enemmän suorasta lennosta ja mieluisasta majoituksesta. Törsätä ei kuitenkaan viitsi, mutta tosiaan jos ajoissa on liikenteessä, niin saa monesti oikein hyviä diilejä.

  VastaaPoista
 19. Olen kyllä muuttunut iän myötä myös nirsoksi. Myös se, että mukanani matkustaa yleensä lapsi, vaikuttaa ostopäätökseen. Joskus nuorena nukuttiin lentokentän lattialla yö, ettei tarvi ottaa hotellia kun lentoajat ei olleet sopivat, tai saatoin matkustaa todella pitkillä vaihtoajoilla. Nyt on sen verran mukavuudenhalu voittanut, että sitä yrittää aina löytää mahdollisimman helpot ja mukavat lennot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi varmasti vaikuttaa matkan yksityiskohtien hiomiseen lentoja ja majapaikkoja myöten. Lapsen kanssa lentokentällä nukkuminen ei kuulosta kovin fiksulta... ymmärrän siis hyvin, että nirsoutuminen on tapahtunut! :)

   Poista
 20. Nojoo...yksinelävän taloudessa se hinta ratkaisee vielä hyvin paljon, mutta olen sitä mieltä, että suoruus lyhentää matkustusaikaa, maksimoi itse kohteesta nauttimisen resursseja ja ylipäätään turhauttaa sen verran vähemmän, että kyllä se on yleensä sen vähän korkeamman hinnan arvoinen sijoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Nämä ovat ristiriitaisia juttuja, joiden kanssa joutuu aina painimaan, kun reissusuunnitelmat alkavat nivoutua yhteen :)

   Poista

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto