14. lokakuuta 2017

Bergamo Historic Gran Prix

Tässäpä oiva vinkki vanhojen (kilpa)autojen ystäville! 

Kesällä 2015 Italian Bergamossa makoilimme hotellihuoneemme sängyllä ukkelin kanssa ja pohdimme, että mitäs sitä tekisi. Selailimme kaupungin tapahtumailmoituksia netistä ja aivan sattumalta törmäsimme ilmoitukseen, jossa kutsuttiin kaikki kaupungin ihmiset vanhaan kaupunkiin seuraamaan legendaarista autokilpailua. Bergamo Historic Gran Prix oli meidän hotelliemännänkin mielestä jotain, mitä meidän olisi ehdottomasti mentävä katsomaan. Niinpä me siis kapusimme ylös vanhaan kaupunkiin eväinemme ja jäimme jännittyneenä odottamaan, mitä kisa toisi tullessaan. 

No mitä sieltä sitten tuli? Aikamoinen kattaus historiallisia kilpa-autoja formuloista moottoripyöriin!

Päivä Bergamossa oli pilvinen ja aamusta myös hieman tihkusateinen, mutta silti helteinen. Vanhan kaupungin muuri, "The Venetian Walls".

Bergamo Historic Gran Prixin juuret vievät vuoteen 1935. Tuolloin vanhan kaupungin muureilla käyty nopeuskilpa-ajo, "The Venetian Walls", oli aikansa ensimmäinen ja sen mestari oli Tazio Nuvolari. Koska Italia oli jo tuohon aikaan melkoinen automaa (autokanta tosin oli vain 240 000 kpl, 1/5 nykyisestä), tähän kisaan osallistui kuusi Alfa Romeota, kuusi Maseratia ja kaksi Bugattia. Kilpailijoiden piti ajaa vanhaa kaupunkia ympäröivällä muurilla 70 kierrosta, joka teki yhteensä yli 240 ajokilometriä ja tätä kaikkea oli todistamassa yli 20 000 ihmistä.   

Vuonna 2004, 69 vuotta tämän legendaarisen kilpa-ajon jälkeen, sen muiston kunniaksi järjestettiin "jäljennös" kyseisestä kisasta Bergamon vanhan kaupungin "venetsialaisilla muureilla". 70-vuotissynttäreiden kunniaksi vuonna 2005 jopa Bergamon alakaupunki oli mukana fiiliksissä. Tästä eteenpäin Bergamo Historic Gran Prix on järjestetty joka vuosi, tavallisesti toukokuun lopulla, kuten alkuperäinenkin kisa. Kisassa on nykyään useita eri sarjoja aina erilaisista moottoripyöräsarjoista vanhoihin F1-sarjoihin, joissa kisaa ihkaaidot formula-autot 50- ja 60 -luvuilta. Vuonna 2013 tuli kuluneeksi 60 vuotta Tazio Nuvolarin kuolemasta, ja Bergamo Historic Gran prixin yleisössä oli yli 50 000! katsojaa kunnioittamassa tuon legendaarisen mestarin muistoa.

Olen aloittanut nyt syksyllä italian alkeiden opiskelun, joten mulla ei ihan vielä riittänyt taitoa tulkita tuota kisan kotisivua, jossa on enemmänkin infoa tästä hauskasta tapahtumasta. Jos joku on kovinkin italian kielen taitoinen ja kiinnostui aiheesta, niin voi käydä katselemassa lisää osoitteesta www.bergamohistoricgranprix.com. (Tuolla oli kyllä lyhyet sepustuksen myös englanniksi jollain sivuilla ja sen avulla mä tuon yllä olevan infopaketinkin sain laadittua.)

Nykyisin ei enää ajeta ihan seitsemääkymmentä kierrosta, eikä kyseessä ole enää taisteluhenkinen kilpa-ajo. Eri sarjat ajavat joitain kierroksia (en millään muista, että monta!) ja tarkoituksena on lähinnä esitellä kilpa-autojen historiaa yleisölle. Tunnelma oli kuitenkin korkealla ja jokaisen auton tai moottoripyörän ajaessa ohitse, yleisö hurrasi enemmän kuin innoissaan. Fiilis oli todella korkealla. 
Mulla oli myös mun oma suosikki. Se ambulanssi, joka soitti pilliä. 


Kisaa edeltävänä päivänä osa näistä kilpa-autoista ajoi vanhan kaupungin Piazza Vecchialle, jossa satuimme juuri silloin istumaan viinillä, ja ihmiset saivat käydä ihastelemassa autoja lähempääkin. Ukkelini taantui johonkin yli-innokkaan pikkupojan tasolle juuri sillä hetkellä ja ennen kuin huomasinkaan, mun piti ottaa hänestä kuvia, kun hän istuu yhden kilpa-auton kyydissä ratin takana... 😂
Yllä olevissa kuvissa ei esiinny missään ukkeli. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto