23. maaliskuuta 2021

Noin kymmenen paikkaa Alaskassa: The Place Where You Go to Listen (Fairbanks)

Fairbanks on pohjoisin paikka, jossa olen Alaskassa ollessani käynyt, eikä sekään nyt niin kovin pohjoisessa ole. Fairbanksista on vielä hieman vajaa parisataa kilometriä napapiirille. Se on kuitenkin Alaskan suurin pohjoisin kaupunki, jonka takamailla pohjoisessa ei ole kuin loputonta erämaata vain muutamine hassuine tienvarsikylineen, eikä sitten riittävän pohjoisessa enää niitäkään ennen kuin päätyy Pohjoiselle jäämerelle (mun bucketlistilla on vielä Dalton Highway -roadtrip).

Fairbanksissa koin mieleenpainuvan ravintolakokemuksen. Ei mulla ole minkäänlaista muistikuvaa siitä, minkä niminen ravintola oli, mitä mä tilasin ruuaksi, tai että oliko se edes hyvää. Jossain siinä keskustassa se sijaitsi ja valitsin sen ihan vain sen vuoksi, että satuin kävelemään sen ohitse ja koska mulla oli nälkä. Tarjoilija oli koko ajan heittämässä hyväntahtoista läppää, puhutteli mua 'sweetieksi' ja vielä päivitti perusteellisesti Kauniiden ja rohkeiden juonikuviot. Se oli omituista, mieleenpainuvaa ja piristävää asiakaspalvelua.

Itse Fairbanksista en oikein osaa sanoa mitään eikä mulla ole sieltä oikein kuviakaan. Sen vuoksi postauksen kaikki kuvat ovat Richardson Highwaylta, matkalta Fairbanksiin. 

Vietin Fairbanksissa toukokuussa 2016 yhden yön, joten mitään tuota tarjoilijaa syvempää luotausta en osaa tehdä. Tällä kertaa Alaskamuisteloni eivät sen kummemmin liitykään itse Fairbanksin kaupunkiin, vaan siellä sijaitsevaan Museum of the Northiin, joka ainakin tällaisen luonnontieteilijän sydäntä lämmitti kovasti.

DSC_2259
Lähtiessäni ajelemaan Chitinasta kohti Fairbanksia oli +20 astetta lämmintä ja ihan kesä. Sitten satoi yhtäkkiä räntää, lämpötila tippui nollaan eikä voinut puhua enää edes keväästä.

DSC_2262
5.1 Museum of the North 

Fairbanksin yliopiston kampuksella sijaitseva museo on mainio puolen päivän retkikohde Fairbanksissa. Autolla sinne ajelee 15-20 minuuttia riippuen ruuhkasta ja liikennevaloista, mikäli asustelee lähellä Fairbanksin keskustaa. 

5.1.1 The place where you go to listen

Kaikessa kummallisuudessaan tämä huone, the place where you go to listen, oli museon kiinnostavin nähtävyys. Kiinnostavin, ja huumaavin. Huumaavin, ja jopa addiktoivin. 

Mun piti käydä tässä valo- ja äänitehostein varustetussa huoneessa ainakin kolme kertaa. Jotenkin se valkoinen ovi osui aina mun reitille, kun sukkuloin museon eri salien välillä, ja se oli joka kerta pakko avata. Ja vielä uudestaan ja uudestaan. 

DSC_2265
Rainbow Ridge

DSC_2269
Mieletön kontrasti siihen räntäsateeseen. Tämä maisema otettu muutama sata kilometriä räntäsateesta pohjoiseen päin.

Mikä on The Place Where You Go to Listen? Se on pieni huone, jonka valkoisilla seinillä tanssivat vaihtelevat värivalot. Huoneen keskellä on penkki, jolle voi istuutua valuakseen suorastaan transsimaiseen tilaan. Huoneen täyttää voimakas, musiikkia muistuttava äänimaailma, jonka perusteella voisi luulla astuneensa sisään johonkin Stanley Kubrickin surrealistiseen elokuvaan (ensimmäisenä mielessäni on 2001: The Space Odyssey). 
 
"The Place Where You Go to Listen is a unique sound and light environment created by Pulitzer Prize-winning composer John Luther Adams. This ever-changing musical ecosystem gives voice to the rhythms of daylight and darkness, the phases of the moon, the seismic vibrations of the earth, and the dance of the aurora borealis."  
- Fairbanksin yliopisto
Tuntui hämmentävältä vain istua ja kuunnella maailmaa. Taustalta sointui kirkas ja helisevä, keijumainen ääni, joka kertoi revontulten leikittelevän taivaalla (vaikka eihän niitä päivällä nähnyt) ja taustalla kumiseva, rumpumainen jyrinä muistutti siitä, miten jalkojen alla oleva maa on tuolla pohjoisessa osavaltiossa jatkuvassa liikkeessä. 

DSC_2272
Pitkiä suoria... niin kovin pitkiä.

Jos jostain syystä Alaskan loputtomien erämaiden keskellä ei koe olevansa osa tätä upeaa universumiamme, ehkä tässä huoneessa saattaa löytää tuon äärimmäisen yhteenkuuluvuuden tunteen edes jollain tasolla. Itse huumaannuin siitä täysin.

2 kommenttia:

 1. Varmaan todella harva Alaskan kävijä käy edes Fairbanksissa, saati sitä pohjoisempana. Me emme olisi Denalia pohjoisempana käyneet. Meneekö Fairbanksista eteenpäin kohti pohjoista vielä teitä vai meneekö joku maantie läpi koko Alaskan Anchoragesta pohjoiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fairbanksista lähtee oikeastaan yksi tie pohjoiseen, pahaenteiset 666 kilometriä pitkä Dalton Highway. Jos muistat sellaisen tv-ohjelman kuin Rekkakuskit jäällä, niin siinä ne rekkamiehet köröttelivät juuri tätä tietä Prudhoe Baylle Jäämeren rannalle. Siellä ei siis ole mitään, on Yhdysvaltojen pisin tieosuus ilman mitään infraa tai asutusta, paitsi tietysti itse se (hoitamaton) tie ja Transalaska pipeline. Fairbanksista on kuulemma todella vaikea löytää autovuokrafirmaa, joka vuokraisi tälle roadtripille autoa. Siellä renkaat hajoilee ja vakiovarusteisiin pitää kuulua satelliittipuhelin, koska muuta kuuluvuutta ei ole. Maisemakin on pääosin loppumatonta, tasaista tundraa tai suota...

   Ja tää on mun bucketlistalla. Joku kesä vielä tän eeppisen reissun ukkelini kanssa teen ja sitten ihastellaan yötöntä yötä ja jääkarhuja perillä, heh :D

   Poista

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto