16. heinäkuuta 2012

Hakuna matata!

Se olisi sitten Tansania seuraavaksi maailmanvalloituslistalla. Tansania on kutitellut takaraivossa jo muutaman vuoden. Afrikka on kuitenkin astetta pelottavampi kohde kuin Aasia, en tiedä miksi. Ehkä se sama alkukantaisuus samalla sekä pelottaa että kiehtoo.

Oli kamalan vaikea päättää kohdetta. Nepalin jälkeen mulla oli sellainen "tyhjä" olo. Nepal oli siintänyt mun silmieni edessä niin monta vuotta, niin voimakkaana ja suurena intohimon kohteena, että oikeastaan mikään maa sen rinnalla ei houkutellut samalla tavalla; kaikki muut tuntuivat yksinkertaisesti laimeilta matkakohteilta.

Nepalista mä unelmoin edelleen, mutta koska mä haluaisin nähdä koko maailman, nyt oli keksittävä jotain muuta. Ykkössijalla sinnitteli pitkään Kuuba ja Jamaika, sitten Trinidad & Tobago sekä ainainen Kiina (jonne avopuolisko jostain syystä ei sitten halua ei millään!). Tansaniakin aina toisinaan välähti ajatuksissa, mutta jäi pitkään Kuuban ja Karibian varjoon. Sitten se jotenkin iski. Siinä jäi kaikki muut kakkoseksi. Tansaniaan mä haluaisin. Eilen juttelin avopuoliskon kanssa, miten innoissani mä siitä olin. Sitten me päätettiin, että se se olisi. Avopuoliskolle aurinkoa ja valkoisia hiekkarantoja, mulle safaria, eläimiä ja valkoisia hiekkarantoja.

"Itä-Afrikassa sijaitseva Tansanian tasavalta on Kilimanjaron vuoren, Sansibarin saaren ja Serengetin ylängön kotimaa, elämän kehto, jossa on budjannut ihmisiä ja ihmisenkaltaisia lajimme esi-isiä jo kaksi miljoonaa vuotta sitten. Travelleri matkaa Tansaniaan kulkeakseen löytöretkeilijöiden tamppaamia polkuja, bongatakseen pärähdyttävänmallisia eläinkunnan edustajia ja kokeakseen Afrikan sellaisena, kun se lapsuudessa luetuissa seikkailutarinoissa ensi kerran avautui."

Itse oli suunnitellut reissua maaliskuulle, mutta koska maaliskuussa Tansaniassa alkaa sadekausi, long rains, ja sadetta jatkuu huhti- ja toukokuun ajan lähes taukoamatta, matka siirtyy tammi-helmikuulle (mitä todennäköisimmin). Kilroylta on tsekattu jo lentoja, yhden pysähdyksen taktiikalla Dar es Salaamiin pääsisi mukavasti alle tonnilla. Matka-aikakaan ei olisi paha (ainakaan verrattuna Nepalin reissuun), mukavat 13-14 tuntia.

Eilen illalla tilasin Lonely Planetilta +400-sivuisen Tanzania travel guiden, uusi painos on sopivasti ilmestynyt juuri tänäkesänä. Hintaa pärähti sellanen 15 euroa + postikulut! Reissu taittuu huomattavasti paremmin, kun on ensikäden tietoa kourassa. Ei me sentään ihan niin kaistapäisiä matkaajia olla, etteikö opukset olisi tarpeen! Nepalin matkalla totesimme molemmat, miten vallan mahtava juttu nämä Lonely Planetin asiantuntevat oppaat ovatkaan! Suosittelen! Näitä oppaita on tehty vissiin jokaisesta maasta, joka tältä pallolta löytyy.

Mutta mikä parasta koko Tansaniassa! Vaikka Tansaniasta ja sen hurjan mielenkiintoisilta saarilta löytyy valkeata piitsiä silmän kantamattomiin (ainakin melkein), mun ei todellakaan tarvitse murehtia rantakuntoon pääsemisestä! 

"Iso berberi eli kokoisa äässi on tansanialainen kauneusihanne, persevä nainen saa peräänsä kunnioittavia katseita ja kosiomiehiä" 

Siis jotain aivan muuta kuin laihuutta ihannoivissa länsimaissa! Tansanialaiset tulevat kyllä olemaan niin kateudesta vihreinä avopuoliskolleni, haha!

(Molemmat lainaukset teoksesta Mad World - Seikkailijan Atlas: Tuomas Milonoff, Riku Rantala)

6 kommenttia:

 1. Voi vitsit. Tästä olen niin niin niiiiiin kateellinen. Mua on aina houkuttanut kovasti Afrikka, mutta miestä ei kiinnosta reissata sinne pätkääkään :/

  VastaaPoista
 2. Meillä kans suunnitellaan vähän pidempi matka joulun tienoille, mutta kohdemaa vielä vähän epäselvänä. Yks vaihtoehto meillä on Kuuba. Safari kiinnostais muakin, mutta ei tuota ukkoa saa Afrikkaan kirveelläkään. Kriteereinä; pitää olla lämmin eikä liian kallis paikka. Mun haavekohteena ois uusi-seelanti, mutta sinne tarvis olla enemmän rahaa ja aikaa, että pääsis käymään niissä kaikissa paikoissa, mitä oon listannu. :)

  VastaaPoista
 3. Teija, mut Kuuban hintatasohan on melkein sama kuin täällä :D

  Jenska, niinhän Mikkokin silloin Nepalista sanoi, että eikö voitais mennä jonnekin kivaan paikkaan, ja katto nyrpeänä kun mä hehkutin. Silti se oli lähtöhetkellä ihan yhtä innoissaan melkein kun minäkin :D Otat vaan ohjat käsiin :D

  VastaaPoista
 4. Niin se Riina onkin, joten aika varmasti se jää pois laskuista. :D Tai sitten mennään vähän kalliimpaan paikkaan ja sitten kituutan koko kevään. Matkaakuume niin kova, että pakko päästä reissuun. Oon nyt innostunu reissaamisesta kun ei toi lentäminen enää niin paljon pelota. Tosin ajatus siitä, että pitäs istua lähes 10h koneessa hirvittää.

  VastaaPoista
 5. Mitä ihmettä :D

  Oot sitten kirjottanu lähes identtisen pätkän kuin mitä mun blogissa oli joskus!

  http://eriikka.blogspot.fi/2012/02/ihminen-on-ihminen-ps-berberi-on-jees.html

  VastaaPoista
 6. No niinpä näkyy olevan!

  Höhö, muistelin kyllä, että jotain tästä aiheesta olit kirjotellut, mutta en sitten käynyt sitä lukemassa ihan sen takia, että sitten mun olisi ollut vaikea kirjottaa jotain omanlaista aiheesta... ei näköjään onnistunut :D

  VastaaPoista

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto