17. syyskuuta 2014

Alaska highlights top 10

satunnaisessa järjestyksessä
(lähes kaikki lainaukset Lonely Planet, Alaska, 2012)

1. Alaska Railroad: Anchorage - Seward
"There are far cheaper ways to reach Seward, Fairbanks or points in-between. But in the spirit of adventure, which is why many of us come to Alaska, a van or bus pales in comparison to riding the Alaska Railroad."
Junamatka Anchoragesta Sewardiin yhteen suuntaan teki neljä tuntia. Vaikka kyseinen juna olikin turisteja täyteen ahdettu, ikkunasta näkyvät maisemat auttoivat unohtamaan todellisuuden. Plussana tietysti - vaikka se kokemuksesta enemmän turistimaisen tekikin - kuuluttaja, "juontaja", joka piti huolen, että kaikki tiesivät, mikä oli milloinkin esiin putkahtavan jäätikön tai järven nimi. Pysyi näkemästään perillä.


2. Seward
"Seward is a unpolished gem, rewarding visitors with small-town charm and phenomenal access to the mountains and sea."
Pikkuinen Seward Kenain niemimaalla. Tässä kylässä oli sitä jotain. Lahtea ympäröivät vuoret, meri, melkein rannalle asti hyppivät lohet, suloinen ydinkeskusta, merentutkimuslaitos, hyvä ruoka ja hyvä olut. Tunsin täällä oloni heti niin kotoisaksi, että luulen Sewardin olevan tuleva kotikaupunkini...


3. Skagway
Gateway to the Klondike
Jos sanon Skagwayn olevan koko Alaskan osavaltion yksi suurimmista turistirysistä, en varmasti valehtele kovin paljoa. Tämä gold rush -kylä lähes Kanadan rajalla eli turismista. Mutta jotain niin kiehtovaa oli siinä kaikessa. Vanhoissa, yli satavuotiaissa, hyvin kunnostetuissa rakennuksissa ja tunnelmassa. Sataman suurista risteilijäaluksista, uusista autoista ja joka puolella välkkyvistä järjestelmäkameroista huolimatta tässä kylässä oli sitä sellaista ajanhenkeä, historiaa, johon oli helppo astua mukaan. Täällä kaikki oli osa Klondiken kultaryntäystä.


4. White Pass & Yukon Route

Ihan aidolla höyryjunalla Kanadan rajalle ja yli, ja takaisin, seuraten Skagwayhin saapuneiden kullankaivajien kipeää ja vaarallista reittiä lähemmäs kohti Klondikea. Henkeä salpaavat näköalat joka suuntaan: sivuille, ylös ja ennen kaikkea alas. Korkeanpaikankammoista olisi saattanut pelottaa rotkojen reunalla puksuttavan junan kyydissä. Minua ainakin pelotti, aina välillä.


5. Red Dog Saloon, Juneau
"A sign at the door says it all - 'Booze, Antiques, Sawdust Floor, Community Singing' ... Most don't realize, much less care, that this Red Dog is but a replica of the original, a famous Alaskan drinking hole that was across the street until 1987."
Ihan oikeat saluunan ovet, ihan oikeaa purua lattialla ja seinät täynnä täytettyjä eläimiä - ja "eläimiä". Juomalistalla erihintaista shittiä. Ehdoton suosikki kaikista niistä baareista, joissa kävimme ollessamme Juneaussa, Alaskan pääkaupungissa.


6. Red Onion Saloon, Skagway

Seinillä tissejä, niin kuin rakas aviopuolisoni totesi. Skagwayn kultaryntäyksen aikainen ykkösporttola on muuttunut vuosien saatossa erinomaiseksi ravintolaksi - ja yläkertaan pääsee tutustumaan pulittamalla $10. Palvelu on tietysti hieman tuolla yläkerrassa muuttunut alkuaikojen, mutta lämpimästi jäi mieleeni tämä brothel museum. Tai tuttavallisemmin vaan huoranäyttely.


7. Denali National Park

Lumihuippuisia vuoria, taigaa, tundraa, karhuja. Luontoa kauneimmillaan, sanon minä. Sellaista maisemaa ei voita mikään, ei edes turkoosi meri tai valkoinen hiekkaranta. Täällä pääsee lähelle juuri sitä Alaskaa, mitä näkee kuvissa.


8. (Historic) Skagway Inn, Skagway

Hotellimme Skagwayssa oli matkan yksi ehdottomimpia kohokohtia. En ole koskaan viettänyt öitäni näin tunnelmallisessa hotellissa. Kyseinen rakennus - kaikkien muiden Skagwayn rakennusten ohessa - on entinen ilotalo ja sen kaikki huoneet on nimetty talossa työskennelleiden tyttöjen mukaan. Omamme oli Birdie. Hotelleista tämä taisi olla ensimmäinen (ja ehkä jopa ainut), kun sitä pystyi kuvittelemaan itsensä ihan oikealle häämatkalle!


9. Eielson Visitor Center; Mt. McKinley

N. 70 kilometriä syvemmällä Denali National Parkissa sijaitsi Eielson Visitor Center, josta oli sellaisena kirkkaana päivänä täydellinen näkymä Pohjois-Amerikan korkeimmalle vuorelle, Mt. McKinleylle. Joku väitti, ettei Denalista näkisi tätä vuorta kunnolla. Väärässä, niin väärässä oli. Mt. McKinleyn näkeminen oli yksi matkan odotetuimmista, mutta se ei liennyt epäselvää, kun oli kyse kaltaisestani vuorien rakastajattaresta.


10. Richardson Highway; Thompson Pass & Keystone Canyon
"One of the Alaskas most spectacular drives, the 115 miles of the Richardson Hwy between Glennallen to Valdez lead through a paradise of snowy summits, panoramic passes and gorgeous gorges."
Richardson Highway Glennallenista etelään Valdeziin oli kaikin puolin yksi roadtrippimme kauneimmista osuuksista, vaikka sää oli sateinen ja harmaa ja matalalla roikkuvat pilvet estivät näkemästä koko sitä vuorien ja syvien laaksojen kauneutta. Etenkin kuitenkin Thompsonin sola ja Keystonen kanjoni olivat hurmiollisia, aivan uskomattoman henkeä salpaavia ilmestyksiä kyseisen tien varrella.


Sanon tämän ehkä joka kerta ja sanonpa taas. Olin tähän astisen elämäni upeimmalla matkalla. Ensimmäistä kertaa muistan itseäni itkettäneen ihan kamalasti kotiinlähtöä edeltävänä iltana. En olisi vielä halunnut tulla kotiin, vaikka johan tässä alkoi kissoja olla ikävä. Olen vieläkin aivan pökerryksissä kaikesta näkemästäni ja kokemastani (tai sitten se on vain jetlag). Lisää tarinoita ja kuvia (joku käski ottaa paljon kuvia. Otin n. 1300) mystisestä Alaskasta tulossa vielä lisää, ajattelin vain tällä tapaa ilmoittaa lukijoilleni olevani turvallisesti takaisin kotona...

... turvallisesti ja turvallisesti. Lähtiessämme Anchoragesta lentokoneella koin elämäni kamalimmat turbulenssit - ehdin jo oikeasti valmistautua kuolemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto