3. kesäkuuta 2015

InterRail 2015: (Ancient) Rome

I-HA-NAA! Vihdoin majapaikassa, jossa on Wi-Fi ja se oikeasti TOIMII! Meidän Rooman majoituksessa siis oli ilmainen nettiyhteys, mutta se oli ehkä onnettomin nettiyhteys ikinä. Sen kanssa lensi useampi perkele. Mulla kesti yli puoli tuntia ladata kolme kuvaa siihen edelliseen postaukseen, jonka sieltä Roomasta kirjoitin. Yksi elämän ärsyttävimmistä asioista - jep, niitä ensimmäisen maailman ongelmia - on toimimaton netti!

No, se on nyt taakse jäänyttä elämää (toivottavasti!), sillä olemme jo jättäneet taaksemme Rooman ihmisistä pullistuneet kadut ja historiaa havisevat nähtävyydet. Tämän hetkinen osoitteemme on B&B Ca'Bella Venetsiassa. Venetsiasta en osaa vielä sanoa mitään, joten palataan hetkeksi vielä Roomaan (nyt, kun kerran nettikin toimii niin, että saan ladattua useita kuvia!!).


No se Colosseum, se must-see. Tätä 50-tuhatpaikkaista areenaa on aloitettu rakentaa vuonna 72 ja se on saatu valmiiksi vuonna 80. Nyt, pari tuhatta vuotta myöhemmin se seisoo paikallaan edelleen ja vetää ihan perkeleesti turisteja. Meidän oli tarkoitus käydä sisällä Colosseumissa, mutta totesimme, että jonottaminen pelkkiin sisäänpääsylippuihin olisi kestänyt niin kauan, että ainakin itsellä olisi ehtinyt tulla pissat housuun.
Rooma oli sellainen patsaiden valtakunta. Kuukin alkoi möllöttää taivaalla.


Iltasella bongattiin paluumatkalla majapaikkaan tuommonen ravinteli Basilica di Santa Maria Maggiorea vastapäätä. Siellä sai 20 eurolla kaksi pitsaa ja pullon valitsemaansa viiniä. No, tietysti me otettiin se. Ruokailusta haastavaa teki se, että ulkopöydät olivat ei-niin-loivassa mäessä... meillä oli sellainen roomalainen vinoshow. Viinipullokin meinas karata ilman tukea. Se olisi ollut ka-ma-laa.


Santa Maria Maggiore iltavalaistuksessa. Ja kuu möllöttää!


Toisena päivänä ajelimme metrolla Vatikaaniin. Rooman metrojärjestelmä oli yhtä yksinkertainen ja helppo, niin että tämmöinen maalainenkin sitä ymmärsi käyttää. Kertalippu kustansi 1,50 euroa.

Vatikaanin tunnetuin nähtävyys, St. Peter's Basilica ja St. Peter's Basilica Square, oli ihan vaikuttava, mutta voi luoja sitä ihmisten määrää. Voin vain kuvitella, miten aukio tungeksii ihmisiä aina keskiviikkoisin, kun paavi suvaitsee näyttäytyä taviskansalle parvekkeeltaan. Kirkko olisi ollut ilmainen, mutta 1) mulla ja Rossolla ei ollut yhtään synnittömät vaatteet (lämmintä oli jotain +30 astetta, kuka viitsii peittää olkapäät ja polvet??) ja 2) sinne olisi ollut about neljän tunnin jono. Juu ei. Niin, ja 3) ei me niin uskonnollisia olla, eikä edes katolisia.

Mutta tulipahan sielläkin sitten käytyä.


St. Peter's Basilica. Ois ollut kiva nähdä se paavi.


Rooman halki virtaava Tiber. Käveltiin Vatikaanista takas Colosseumin huudeille ja majapaikkaan. Se oli ihan kiva suunnitelma, ajaa ensin sinne metrolla ja tulla kävellen pois. Mutta kyllä siinä saikin kävellä, kilometrejä kertyi päivän aikana varmasti useita ja siltä kyllä jalkapohjissakin sitten tuntui. Matkan varrella oli kuitenkin paljon Rooman asteikolla merkittäviä nähtävyyksiä, joiden kautta me sitten suunnistettiin eikä se kävely ollut niin ykstoikkosta koko aikaa.
Pantheon oli yksi paluumatkan nähtävyyksistä. Sitä vaan mietittiin, että eikös tuon pitänyt olla Ateenassa?


Lopulta päädyttiin takaisin Colosseumille. Onhan tuo tietysti yksi hienoimmista paikoista, jossa olen koskaan piknikillä istunut. Kävimme ostamassa minimarketista vähän evästä ja juotavaa ja menimme Palatinoon istuskelemaan ja katselemaan turistien kekkulointia. Ukkeli joi kaljaa. Itse asiassa ukkeli joi kaljaa melkein koko päivän. Tänään onkin sitten ukkelilla kaljaton päivä, siitä on oikein lyöty veto Rosson kanssa! 

Piknikin jälkeen oli tosiaan tarkoitus mennä vielä käymään Colosseumissa sisällä, mutta koska jono... niin ei sitten menty. Sitä paitsi, vessahätä oli olemassa, ja vaikka Palatinossa olikin bajamajoja tarjolla, en olisi niihin mennyt koskemaan edes pitkällä (selfie-)tikulla. Erehdyin tarkistamaan bajiksista useimmat, mutta sen jälkeen, kun olin nähnyt ripulit yhden bajiksen lattialla, luovutin.

Rooma oli kaiken kaikkiaan ihmisten valtaama kaupunki, ihmisiä on joka puolella koko ajan, ja kaikista hienoista ja historiallisista nähtävyyksistä huolimatta, en ehkä viikkoakaan siellä viihtyisi. Siitäkin huolimatta täytynee silti suositella Roomaa nähtäväksi. Joku siellä ihmismassan ja riivaajien keskellä saattaisi jopa viihtyä!

Nyt Venetsian iltaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto