18. toukokuuta 2017

Galway - taas yksi suolantuoksuinen kaupunki

Sen siitä saa, kun palvoo sitä merta liikaa vähän turhan heppoisissa vaatteissa: ihan jäätävän kurkkukivun ja yskän. Luulen ainakin, että se kostautui. Note to self: ensi kerralla Irlantiin veden ja tuulen pitävä takki mukaan!

Tai sitten oli joltain kämppikseltä erittäin huono idea avata toissa yönä ikkuna. Tässä siis lisää hostelliasumisen mörköjä: kun kämpässä nukkuu liuta ihmisiä, haju voi vaatia ikkunan aukaisemista, joka sittemmin johtaa vilustumiseen. Lisää vielä näistä hostellikokemuksista kuitenkin myöhemmin. 

Nyt kun vähän lepäilen täällä Dublinin hostellissani ja yritän välttää nuhan, jotta huomenna lentokoneessa ei tuntuisi siltä kuin naama räjähtäisi irti, ja kuumeen, joka nyt muuten olisi ihan perseestä ylipäänsä, voisin kirjoittaa muutaman ajatuksen Irlannin länsirannikon Galwaysta, joka nopealla pintaraapaisulla vaikutti oikein hurmaavalta pikkukaupungilta, ja jossa pidemmällä ajanjaksolla olisi varmasti paljon enemmänkin nähtävää ja koettavaa.


Galway on väkiluvultaan Irlannin kuudenneksi suurin kaupunki, mutta koko Galwayn kreivikunta on Irlannin neljänneksi suurin asukasluvultaan. Kaupunki sijaitsee Galway Bayn rannalla ja kaupungin halki virtaa Corrib-joki. Merenrantakaupunkina tuo Galway minua hieman kiinnostikin, ja se olikin yhtä suolan tuoksua koko kylä! Etenkin, kun sateisen yön jälkeen astui hostellin ovesta kadulle, saattoi heti haistaa sen mereisen, lämpimän tuulen tuovan terveisiä Atlantilta. 

Kinlay Hostel sijaitsikin vain yhden korttelin päässä Galwayn satamasta, aivan Eyre Squaren kulmilla, hyvin keskeisellä paikalla, josta turistien valtaama kävely-, ostos- ja ravintolakatu oli sopivan kävelymatkan päässä. Rautatieasemalle ja bussiasemallekin oli vain muutaman minuutin matka. Pääsääntöisesti hyvän hostellin sijainnin vuoksi Galwayn "pääpaikat" tulivatkin koluttua melko hyvin läpi, ja eksyin muutaman kerran vähän sivukujillekin.


Valitettavasti Galway on lähes yhtämoinen turistikeskittymä kuin Dublinkin, mitä enteilee sen runsas matkanjärjestäjien tarjonta. Toivoin salaa mielessäni Galwaylta hieman rauhallisempaa meininkiä, mitä siellä tietysti olikin, onhan se huomattavasti pienempi kylä kuin itse pääkaupunki, mutta silti alkoi hieman äklöttää, kun katselin etäämmältä High Streetin kävelykadulle, ja mietin, että viitsinkö sukeltaa siihen ihmismassaan sekaan ollenkaan. Pubeissa ei ollut ihan yhtä railakas meno kuin Dublinissa, mutta muuten ihmisvilinä oli hieman liikaa mun aivoilleni. Hitaasti kävellessä toki saattoi tästäkin rysästä löytää mukavan tunnelman, kun kuunteli kymmeniä katusoittajia, jotka olivat vallaneet oman nurkkansa pitkän kadun varrelta, mutta pysyttelin kuitenkin parhaani mukaan poissa tuolta tungoksen kourissa kärsivältä kävelykadulta. Sen sijaan panostin aikaani rannalla.Hurmaavinta koko kaupungissa olikin ehdottomasti Corrib-joki, jonka ylittäessä sitä saattoi epäillä olevansa jossain ihan muussa maassa kuin Irlannissa, ja rannikon suuri nurmikenttä, jonka takaa avautui näkymä aavalle valtamerelle. Nämä yhdistettynä siihen, että Galwaysta on erinomaiset ja monipuoliset yhteydet merkittäville nähtävyyksille kuten Cliffs of Moherille, Connemaran kansallispuistoon ja vaikkapa Aran-saarille, Galwayhin kannattaa ehdottomasti mennä käymään, jos aikaa liikenee ja pää kestää sen turistivyöryn.
Suosittelen käyttämään Dublinin ja Galwayn väliseen liikkumiseen bussia. Itse matkustin junalla Dublinista Galwayhin ja pulitin naurettavan 36 euroa mun junalipusta, joka ei siis ollut edes paikkalippu! Takaisin tullessa selailin hieman ahkerammin bussilippujen hintoja ja maksoin lopulta rapian parin tunnin bussimatkasta vain 13 euroa! Olin ensin ostamassa 15 euron lippua kaupunkien välillä operoivalle CityLinkille, mutta huomasin arvosteluita lukiessani, että GoBus on muutaman euron halvempi ja kuulemma wi-fikin on parempi. GoBus operoi niinikään suoraan Dubliniin ja vielä siitä Dublinin lentokentälle, jos on jo lähtöaikeissa vallan. Tulipa säästettyä "kotimatkalla" Dubliniin pitkä penni ja suosittelen sitä myös ehdottomasti muillekin reissaajille!

P.S. Huomasin taas, että Blogger saattaa tuhrata näitä mun kuviani. Jos ne näyttää epäselviltä, niin kannattaa klikkailla niitä isommiksi. Olen myös huomannut, että tää mun reissuläppäri näyttää osan kuvista vähän huonolaatuisina, mikä on tosi möö, ja mikä vähän häiritsee kuvia käsitellessä. Ei oikein voi koskaan olla varma, minkälaatusia ne blogiin päätyvät kuvat sitten lopulta ovat. No, koetetaan kestää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto