21. syyskuuta 2020

Noin 10 paikkaa Alaskassa: Denali National Park

"(This park has) ... much to offer those who understand the language of the 'great silent places'..." - Harry Karstens
Denalin kansallispuisto osavaltion sydämessä, vajaa 400 kilometriä Anchoragesta pohjoiseen, on ehdottomasti yksi tärkeimmistä ja sykähdyttävimmistä vierailukohteista Alaskassa. Kesäkuukaudet ovat todella ruuhkaisaa aikaa, mutta toisaalta talvisin puisto on niin paksun hangen peitossa, ettei sinne ole mitään asiaa - ainakaan autolla. Rapian 19 000 neliökilometrin kokoisessa kansallispuistossa vieraili vuonna 2016 yli puoli miljoonaa turistia. Se on kova pala nieltäväksi herkälle ja villille pohjoisen luonnolle, mutta toisaalta turistien tuoma rahavirta auttaa muun muassa alueen suojelussa, ja aluetta varjellaankin tarkoin esimerkiksi roskaamiselta ja yksityisautoilulta. Itse asiassa, missä päin Alaskaa tahansa roskaamisesta voi napsahtaa tonnin sakko.

DSC_0065
McKinley Park

DSC_0066

DSC_0072

DSC_0070

Denalin puistossa Alaskan luonto on karuimmillaan, mutta myös kaikista kauneimmillaan. Vaikka rakkauteni vuoria, pohjoisen boreaalisia metsiä ja tundraa kohtaan olisikin jostain kummallisesta syystä nykyistä vähäisempi, olisin taatusti yhtä ihastuksissani. Jo pelkästään saapuminen McKinley Parkiin, pieneen ravintoloiden, majapaikkojen ja matkanjärjestäjien keskukseen puiston kupeessa, voi olla näköaistia kutkuttava. 

DSC_0075
Park Road ja näkymiä sen varrelta ↷

DSC_0076

DSC_0082

DSC_0084

Puistoon täytyy suorittaa 10 dollarin sisäänpääsymaksu ja se hoituu parhaiten Wilderness Access Centerissa. Kymppi niistä luonnon ihmeellisyyksistä on naurettavan pieni summa, vaikka tarkemmin ajateltuna sellaiselle paikalle on mahdottomuus edes asettaa minkäänlaista rahallista arvoa. 

2.1 Park Road

Park Road johdattelee vierailijan kansallispuiston uumeniin. 150 kilometriä pitkää tietä pääsee omalla autolla n. 25 kilometriä Savage Riverille saakka. Sinne asti tie on asfaltoitu ja hyvässä kunnossa, ja Savage Riverilla on kiva ja pieni traili, jonka voi aikansa kuluksi kiertää ja ihmetellä luonnon karuutta ja hiljaisuutta. Tästä pitstopista eteenpäin yksityisautoilu on kielletty ja alueelle pääsee vain sesonkiaikaan pyörivän turistibussiliikenteen kyydissä, mikä on tosi hieno juttu ottaen huomioon puiston herkän luonnon ja tien kunnon. Tie muuttuu hiekaksi, on toisinaan aika huonokuntoinen ja muutamasta kohtaa ihan tosissaan kuumottavakin. Bussilippujen hinnat, riippuen kuinka paljon haluaa nähdä, vaihtelevat suurin piirtein välillä $30 - $60. "Juonnottomia" busseja saa luullakseni edullisemmin. 

DSC_0095
Syyskuussa Denalin kansallispuiston tundra oli muuttunut maagisen väriseksi!

DSC_0100

DSC_0101

DSC_0113

DSC_0121
Savage River
2.1.1 Eielson Visitor Center

Jos sattuu käymään oikein mahdottoman hyvä tuuri, Eielson Visitor Centerista on upea näkö ala Mt. McKinleylle. Se ei ole Park Roadin päätepiste, mutta ehdoton minimi, jos haluaa saada paljon irti tuosta kauniista ja eläväisestä puistosta, jossa susien, karhujen tai muiden villieläinten näkeminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Me ei kyllä tuolloin valitettavasti nähty niitä susia.

DSC_0132

DSC_0134

DSC_0143
The Great One

DSC_0156

DSC_0163

2.2 Denali

Mt. McKinley eli Denali on Pohjois-Amerikan mantereen korkein vuori. Sana 'denali' tarkoittaa natiiviväestön kielellä "the great one" eli karkeasti suomennettuna "se suuri". Denali onkin nykyään yleisempi nimitys tuosta massiivisesta vuoresta kuin McKinley. 

DSC_0178
Denali

DSC_0199
Pohjois-Amerikan korkein huippu

DSC_0207

DSC_0184

Hyvällä säällä Denalin voi nähdä 400 kilometrin päästä Anchoragesta ja se siintää taivaanrannassa koko matkan etelästä Parks Highwayta ajettaessa. Eielson Visitor Centerista näkymä on kuitenkin esteetön ja suorastaan taivaallinen. Sesonkiajan ja vuoren näkemisen kannalta on olemassa kuitenkin eräs ikävä ristiriita: kesäkuukaudet (kesä-, heinä- ja elokuu) ovat Alaskan sateisimpia, joten mitä todennäköisimmin maisema on harmaaseen pilviverhoon kietoutunut ja vuoriston näkemisestä saa vain haaveilla. Me olimme reissussa syyskuussa, ja meidät puistoon johdatellut bussikuski kertoi meidän olevan erityisen onnekas ryhmä, sillä meillä oli oikeus nähdä Denali ja Alaskan vuoristo koko komeudessaan. Sinä kesänä selkeitä päiviä oli ollut kuulemma vain kourallinen. 

DSC_0182

DSC_0170
Park Roadin kuumottavuuksia

DSC_0195

DSC_0216

DSC_0236

DSC_0209
Eielsson visitor centerin edustalla. Muistan, että otettiin ihan vaan pari otosta tästä tilanteesta...

DSC_0089

Alkuperäisen ja yksityiskohtaisemman Denalin kansallispuistoa koskevan reissupostauksen voi käydä lukaisemassa täältä. Siellä muun muassa tietoa enemmän retkistä kansallispuiston uumeniin.

Voi... pääsispä taas 💕

2 kommenttia:

  1. On kyllä uskomattoman kauniita nuo maisemat! Ja kiinnitin huomiota myös tuohon säähän ja toden totta, harvoin kuvissakaan Denalia pääsee tuolla tavalla näkemään. Ja muutenkin helppo arvella, että syyskuussa maisemat muutenkin näyttävät olevan kauneimmillaan, tuo ruska näyttää nimittäin upealta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos yhtään tykkää Suomen syksystä (ainakin silloin, kun aurinko pääsee paistamaan), niin ei voi pettyä Alaskankaan syksyyn. Itse olen ainakin henkeen ja vereen syksyihminen, joten ei ollut kyllä valittamista. Kevätkin (toukokuu) oli Alaskassa aikanaan kaunis, mutta tykkään enemmän näistä syksyn fiiliksistä. Kävi kyllä uskomaton tuuri tuon kelin suhteen. Olin etukäteen niin varma, että pilvet pilaa ihan kaiken :D

      Poista

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto