9. syyskuuta 2020

Noin 10 paikkaa Alaskassa: Anchorage

EDIT: Jaoin tämän kyseisen blogipostauksen mun blogin FB-sivulle, mutta jostain syystä vuorokausi julkaisemisen jälkeen FB ei anna siirtyä tähän postaukseen, koska se rikkoo yhteisönormeja. Luulen, että kyse on siitä, että joku voi luulla minun kehottavan ihmisiä juuri tällä hetkellä matkustamaan Alaskaan, mutta se ei ole tarkoitus. Älkää matkustako nyt mihinkään. Odottakaa aikoja parempia. En keksi muutakaan yhteisönormeja rikkovaa sisältöä tästä postauksesta. Vai onko lukijoilla jokin ajatus tästä?

Olen viime aikoina kaivannut Alaskaan enemmän kuin muualle. En millään pääse yli ajatuksesta, että se vaan on ja pysyy upeinpana kohteena, jossa olen koskaan käynyt (Kanadan Kalliovuoret pääsi aika lähelle ykkössijaa myös, mutta ei ohi... ei ohi.). Sen vuoksi, liekö itseäni kiusaten vai kaipuutani lievittäen, olen koonnut pienen vinkkilistan Alaskasta ja ripottelen ne pikkuhiljaa tänne blogiin, koska nyt ei pääse, sattuneesta syystä, kirjoittamaan mistään uusistakaan reissukokemuksista. 

Toki edellisestä Alaskan vierailustani on nelisen vuotta aikaa ja moni asia on saattanut muuttua matkan varrella, mutta lähtökohtaisesti epäilen kokonaisuutena Alaskakokemuksen tuskin muuttuneen yhtään vähemmän sykähdyttäväksi.

Muita yleispäteviä Alaskajuttuja blogista voi lukea täältä (mitä, missä, milloin -vinkkejä) ja täältä (roadtrip Alaskassa, autonvuokrauksesta yms.). 

DSC_0057
Anchoragen siluetti ja Chugach -vuoristo Tony Knowles Coastal Traililta kuvattuna, syyskuu 2014

Anchorage on luultavasti ensimmäinen kaupunki, johon tutustuu, kun matkustaa Alaskaan. Moni erehtyy luulemaan sitä koko osavaltion pääkaupungiksi, mutta näin ei ole, vaikka se epäilemättä onkin Alaskan suurin kaupunki asukasluvultaan ja toiseksi suurin pinta-alaltaan. Se on onnistuttu naamioimaan suurkaupungiksi erämaan keskelle, ja Alaskan kaltaisessa ihmis- ja asutustyhjiössä se luonnollisesti täyttää termin ehdot eittämättä korkeine rakennuksineen ja iltapäiväruuhkineen, vaikka maailmanlaajuisesti tarkasteltuna se on tasan yhtä pieni kyläpahanen kuin Tampere. 

Kun astuu ulos Anchoragen rajojen sisäpuolelta, huomaa helposti, ettei Anchorage ole todellista Alaskaa nähnytkään. Mitä enemmän kuluttaa niitä loputtomia, erämaita halkovia valtateitä ja uppoaa yhä syvemmälle Alaskan sydämeen ja äänettömään luonnollisuuteen, Anchoragen suurkaupunkimaista hälinää ei halua edes kaivata. Oikeastaan se saattaa tuntua jopa vastenmieliseltä. Henkilökohtaisella tasolla koen Anchoragen yhdeksi Alaskan tylsimmistä paikoista. 

En halua kuitenkaan lytätä Anchoragea ihan täysin. Kuten mainitsin, se on monelle välttämätön pitstop Alaskan matkalla ja ensikosketuksen jälkeen sieltä saa mainion ponnahdusalustan muualle Alaskaan. Anchoragessa on hyviäkin puolia ja käymisen ja näkemisen arvoisia paikkoja, jotka vikkelimmät saavat haravoitua läpi yhdessä päivässä. 

DSC_0007
Keskikaupungin liepeillä iltakävelyllä, syyskuu 2014

DSC_0021
Peilitaloja ja hirsimökkejä? Anchoragen rakennuskannasta löytyy ristiriitaisuuksia. Syyskuu 2014.

DSC_0024
Jos ei eläviä karhuja, niin roppakaupalla leikkikarhuja. Ja niitähän tässä kylässä piisaa, uskoakseni molempia.

Chilkoot Charlie's

Anchorage on Alaskan yöelämän keskus ja Chilkoot Charlie's midtownissa on yksi sen yökerhoista. Ulkopuolelta katsottuna Chilkoot Charlie's ei välttämättä heti muistuta baaria, jossa on kymmenen baaritiskiä, kolme tanssilattiaa, vilkkuvat värivalot, jääbaari, biljardihuone ja live-esiintyjiä. Nälkäänsä saa ostettua pitsaslaisseja, mikä oli ihan uskomattoman siisti juttu. Muistan mun ja ukkelin pohtineen, että miksei Suomessa baarista saa pitsaa! Me juhlimme Chilkoot Charlie'sissa meidän viimeistä iltaa häämatkallamme ja eihän siitä seurannut kuin väsymyksen siivittämä kotimatka seuraavana päivänä. 

Varoituksen sana kuitenkin! Yhden salin naisten vessa aiheutti mulle päänvaivaa ja vaivautuneisuutta, kun en saanut sitä auki. Ensin luonnollisesti luulin, että wc oli varattu ja venailin hetken aikaa oven ulkopuolella sen vapautumista. Lopulta luovutin ja palasin pöytään. Wc:n ovea pöydästä tarkkaillessamme huomasimme, ettei se suinkaan ollut varattu. Seuraavan asiakkaan mennessä sisään hän työnsi oven auki "saranapuolelta". Olin hetken aikaa äimistynyt. Wc:n kahva siis on oikeasti saranapuolella ja oven saa siis auki näennäiseltä saranapuolelta työntämällä. Miten oiva tapa jekuttaa humalaisia asiakkaita... 

DSC_0038
Delaney Park on valtava viheralue keskikaupungin liepeillä. Syyskuussa 2014 Chugach-vuorilla ei ollut lunta.

DSC_1756
... mutta toukokuussa 2016 oli. Sama puisto, sama ilmansuunta.

DSC_0044
Westchester Lagoon Tony Knowles Coastal Trailin varrella. Syyskuu 2014.

City Diner

City Diner on midtownin helmi Minnesota Driven varrella! Kävimme häämatkallamme syömässä tässä 50-lukua henkivässä, perinteikkäässä jenkkidinerissa kahdesti ja keväällä 2016 palasin sinne kolmesti! Se, joka etsii matkoiltaan jännittäviä ja erilaisia makuelämyksiä, ei välttämättä liputa City Dinerille, mutta omaan, jopa voisi sanoa hieman nirsoon makuun, City Dinerin perinteiset jenkkisapuskat ovat kolahtaneet ihan kympillä. Tuosta ei paljon amerikkalaisemmaksi voi ruokalista enää muuttua. 

Itse olen syönyt dinerissa kolmesti aamupalaa ja kahdesti (muistaakseni) lounasta. Hinnat eivät ole päätä huimaavia ja annoskoot poistavat nälän pelkästään olemalla siinä silmien ihmeteltävänä. Terveellisyyttähän tuolta on aivan turha lähteä hakemaan, enkä usko, että kasvisruokailijat hyötyvät millään tavalla City Dinerin ruokalistasta, mutta kaikille muille, jotka haluavat perinteisen jenkkiruoka- ja dinerkokemuksen, kokeilkaa! 

Yksikään kokemus edes New Yorkissa ei ollut yhtä amerikkalainen kuin istua aamupalalla Anchoragen City Dinerissa punaisessa tekonahkaloosissa, syödä aamupalaksi munakasta, pekonia ja paahtoleipää, juoda appelsiinimehua, ryystää suklaapirtelöä pillillä, katsoa telkkarista amerikkalaista jalkapalloa ja kuunnella samalla kaiuttimissa rokkaavaa Elvistä. 

DSC_0080
Syyskuu 2014

DSC_0082
Syyskuu 2014

DSC_1760
Toukokuu 2016

DSC_0081
Syyskuu 2014

The Tony Knowles Coastal Trail

Helppo ja nopea tapa tutustua Anchorageen on vuokrata pyörä. Jos keskustassa hengailu ei kiinnosta, voi lähteä selvittämään, kuinka keskellä ei-mitään sitä todellisuudessa onkaan. Ja meitähän kiinnosti. Asfaltoitu The Tony Knowles Coastal Trail kulkee rantaa pitkin sekä etelään että pohjoiseen ja ihan oman fiiliksen mukaan saa valita suunnan ja ajokilometrit. Anchoragesta etelään ei tarvitse polkea montaakaan minuuttia, kun kohtaa hirvivaroituksia ja valkopäämerikotkia. Meidän mielestäni pyörän vuokraaminen oli tosi kiva ja aikaa säästävä juttu!

Earthquake Park

Coastal Trailia polkaistessa (saa toki myös kävellä, jos haluaa) muutama kilometri etelään saapuu Earthquake Parkiin. Siellä voi ihmetellä, miten vuoden 1964 maanjäristys repi maata jalkojen alla. 

DSC_0052
Lake Clarkin luonnonsuojelualueen utuisia vuoristoja lahden toisella puolella, syyskuu 2014.

DSC_0061
Valkopäämerikotka Tony Knowles Coastal Trailin varrella syyskuussa 2014.

DSC_0066
Alaskalaisten luontosuhde on vertaansa vailla. Syyskuu 2014.

DSC_0079
Nämä ei vaan lopu yhdestäkään turistikrääsäkaupasta! Toukokuu 2016.

DSC_1762
Näkymä Sleeping Lady Mountainille Resolution Parkista, toukokuu 2016.

Ship Creek 

Kalastus on pop. Mehevän lihavien jalokalojen, kuten lohien, pyydystäminen on luultavasti alaskalaisten yksi rakkaimmista harrastuksista, ja sana noista muhevista saaliista on kiirinyt jo muidenkin korviin. Jotkut matkustavat Alaskaan vain tutustuakseen sen hedelmällisiin kalavesiin yrittäen napata sen kaikista hyvinsyöneimmän yksilön. 

Vaikka ei olisikaan itse niin kovin innostunut kalastamisesta, kannattaa kuitenkin kulttuurin nimessä pistäytyä Anchoragen pohjoispuolella Ship Creekilla. Ship Creekin leveässä uomassa paikalliset kalamiehet heiluvat vapoineen yhtä innoissaan kuin lapset jouluaattona. Kalastuskulttuuria ei siis tarvitse etsiä syvemmältä kuin kaupungin keskustan liepeiltä, mikä jälleen kerran muistuttaa siitä, että Anchorage on kaupunki keskellä erämaata. 

DSC_0030
Kukapa ei lähtisi häämatkalle Alaskaan syyskuussa (2014)?


DSC_1767
Toukokuussa 2016 olin Alaskassa kahden viikon "määmatkalla".

Henkilökohtaisempia Anchoragepostauksia tässä:

Chelsea Inn Hotel - kammottavin hotelliyö ikinä!
Aamuyön pitkät tunnit Anchoragessa
Travel statistics 2 - Top 5 hotellit, joita kannattaa harkita yhdesti ellei kahdesti
Alaskan Roadtrip begins: Anchorage to Palmer
Alaskadventures: Anchorage - Seward Railroad
Alaskadventures: Anchorage

Oletko sinä käynyt Anchoragessa ja mitä mieltä sinä siitä olit?

Seuraavassa Alaskapostauksessa perehdytään Alaskan yhteen sykähdyttävinpään luontokohteeseen: Denalin kansallispuistoon! Stay tuned!

2 kommenttia:

  1. Kyllä nuo vuoret Anchoragestakin käsin näyttävät hienoilta. Miten ihmeessä sulla onkin ollut sään puolesta noin mahtava tuuri tuolla Alaskassa? :) Ja mainio kuva tuosta valkopäämerikotkasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo tuuri johtunee ehkä eniten siitä, että olen ollut liikkeellä ns. shoulderseasonina eli touko- ja syyskuussa. Kesäkuukaudet ovat ne sateisimmat useimpien lähteiden mukaan. Mutta on kyllä varmaan ollut jokunen onnenkantamoinenkin matkassa, vaikka kyllä noihin reissuihin mahtui mukaan myös niitä sään puolesta huonojakin päiviä.

      Poista

Sana vapaa!

Luetuimmat

Arkisto